Drugie dania

Polenta z sosem paprykowym i piersią z kurczaka

Lubię jak polenta ma taką półpłynną konsystencję. Jak jest kremowa, ma wyczuwalny smak sera parmezan i maślany posmak. I taka jest polenta z sosem paprykowym i piersią z kurczaka. Sos paprykowy fajnie współgra z kaszka kukurydzianą i dodatkiem piersi z kurczaka.

Do zrobienia sosu paprykowego wykorzystałam wywar warzywny z przepisu znalezionego na blogu Okiemblondynki.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 35 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos paprykowy

  • 3 papryki : czerwona (pomarańczowa, żółta)
  • 1/2 cebuli
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 150 ml słodkiej smietanki do sosów
  • olej

Na pierś z kurczaka :

  • 2 sztuki piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Na polentę

  • 1 szklanka kasza kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól (pieprz – do smaku)
  • 3 łyżki (utartego sera dojrzewajacego (np. parmezan, grana padano) –)
  • 2 łyżki zimnego masła

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos paprykowy

  • Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
  • Dorzucić suszone pomidory i czosnek.Dodac bulionu Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem
  • Całość lekko wystudzić i zblendować.

Na pierś z kurczaka :

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę

Na polentę

  • Kaszę wsypać do rondelka, zalać wodą (w proporcji ok 1:5 ), dopraw szczyptą soli i kurkumą (dla koloru).
  • Gotowac na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie zupełnie miękka (w razie konieczności dodać w trakcie więcej wody- kasza będzie z czasem gęstniała, więc warto, by na początku była nieco płynna).
  • Gotową kaszę zestawić z ognia, doprawić świeżo tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Wymieszać, doprawić do smaku.