Drugie dania Bez kategorii

Polenta ze szparagowym sosem i polędwiczką wieprzową – Polenta with asparagus sauce and pork tenderloin

Polenta ze szparagowym sosem i polędwiczką wieprzową. Pyszna, kremowa kaszka kukurydziana z aromatycznym sosem na bazie pora, szparagów i śmietany. Całos podana z kruchą polędwiczką wieprzową. Niebo w gębie.

⦁ 1 pęczek zielonych szparagów
⦁ 1/2 pora
⦁ 300 ml kwaśniej śmietany
⦁ 50 ml bulionu lub wody
⦁ 30 g masła
⦁ sól i pieprz

Do wody do gotowania szparagów dobrze jest dodać nieco soku z pomarańczy lub cytryny dla zachowania koloru, a także szczyptę soli i cukru dla podkreślenia smaku.
O ile nie mamy specjalnego garnka, to przed włożeniem do gotującej wody szparagi związać gumką recepturką, by mogły stać w szerokim garnku. Ważne jest, by tylko główki wystawały ponad poziom wody, ponieważ są bardzo delikatne i ugotowałyby się zbyt szybko w stosunku do pozostałej części, a tak po prostu ugotują się na parze.
Gotować ok 2-4 minut.

Na patelni z rozgrzanym masłem umieścic pora i dusic przez kilka minut aż będzie miękki. Dodac sol i pieprz, oraz smietanke. Dusic razem przez nastepne kilka minut. Dodac bulion i połowę szparagów, zblendowac na gladki sos.
Do gładkiego sosu dodac druga połowe szparagów w całosci.
Na polędwicę

⦁ Polędwica wieprzowa 300 gram
Do smaku szczypta przypraw:
⦁ pieprz
⦁ czosnek granulowany
⦁ rozmaryn
⦁ tymianek
⦁ majeranek
⦁ gorczyca
⦁ cząber
⦁ kmin rzymski

Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić czosnkiem , rozmarynem , tymiankiem , majerankiem , gorczyca, cząbrem i kminkiem. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .

(Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 15 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)

⦁ kasza kukurydziana – 1 szklanka
⦁ kurkuma – 1/4 łyżeczki
⦁ sól, pieprz – do smaku
⦁ ser dojrzewajacy (np. parmezan, grana padano) – 3 łyżki, utarty
⦁ masło – 2 łyżki, zimne

Kaszę wsypać do rondelka, zalać wodą (w proporcji ok 1:5 ), dopraw szczyptą soli i kurkumą (dla koloru).

Gotowac na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie zupełnie miękka (w razie konieczności dodać w trakcie więcej wody- kasza będzie z czasem gęstniała, więc warto, by na początku była nieco płynna).

Gotową kaszę zestawić z ognia, doprawić świeżo tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Wymieszać, doprawić do smaku.

Dodatkowo
⦁ tarty Parmezan do posypania potrawy

English version

⦁ 1 bunch of green asparagus
⦁ 1/2 chopped leek
⦁ 300 ml of sour cream
⦁ 50 ml of stock or water
⦁ 30 g butter
⦁ salt and pepper

When you cook asparagus, it is good to add a bit of orange or lemon juice to the cooking water to preserve the color, as well as a pinch of salt and sugar to emphasize the taste.
If you do not have a special pot,tie the asparaguss with the rubber band so they can stand in a wide pot. It is important that the tips stand above the water level, because they are very delicate and would cook too quickly in compare to the rest of asparagus. This way the tips will be steam cooked and rest of the vegetable will be boiled. Cook for about 2-4 minutes.
Melt the butter in the preheated pan, and, place the leek and simmer for a few minutes until it is soft. Add salt and pepper and cream. Simmer together for another few minutes. Add the stock and half of the cooked assparagus,then blend to a smooth sauce.
Add remaining whole asparagus to the sauce.

⦁ 300 gram pork tenderloin
To taste pinch of
⦁ pepper
⦁ granulated garlic
⦁ rosemary
⦁ thyme
⦁ marjoram
⦁ mustard seeds
⦁ savory
⦁ cumin

Season the meat with a pepper on each side. Then season with garlic, rosemary, thyme, marjoram, mustard, savory and caraway seeds. Heat oil and brown the pork evenly in a frying pan.- the meat should remain resilient. Place on a baking tray.

Roast for 15 minutes in a pre-heated oven to 180 C.

(Roasting time for the tenderloin – divide its weight in half and you will get the maximum time it should spend in the oven. Before cutting and serving meat, leave it to rest 5-7 minutes)

⦁ 1 glass of polenta
⦁ 1/4 teaspoon turmeric
⦁ salt, pepper – to taste
⦁3 tablespoons parmesan cheese grated
⦁ 2 tablespoons, cold butter –

Place the dry polenta into a saucepan, pour over water (in the ratio of about 1: 5), season with a pinch of salt and tumeric (for color).

Cook on a low heat, stirring occasionally, until the polenta will be completely soft (add more water if necessary – the polenta will become thick over time, so it is worth it to be slightly liquid at the beginning).

Take off the heat, season with freshly grated parmesan cheese and cold butter. Mix, season to taste.