Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Policzki wieprzowe w sosie kawowym z marchewkowym puree

 

  • 500 gram policzków wieprzowych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1  świeża papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 250 ml zaparzonej kawy
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki bulionu
  •  1/2 łyżeczki soli, świeżo mielony czarny pieprz
  •  3 kostki  gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)

 

Do większego garnka  z grubszym dnem wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.Następnie dodać kolejna łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, cynamon) . Całość podsmażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając.

Wlać gorącą kawę i bulion, wszystko zagotować. Dorzucić  mięso, passate oraz sól i pieprz do smaku po czym  dodać czekoladę.  Całość przykryć i dusić na minimalnym ogniu ok. 1 godziny aż mięso będzie miękkie .

Marchewkowe puree

  • 400 g marchewki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku, posiekany

Marchewkę obrać i ugotować.Odcedzić, przełożyć do blendera  w którym będziemy marchewkę przecierać. Dodać masło i czosnek, wymieszać. Lekko przestudzić. Używając  blendera zetrzeć  na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem

Mięso podawać z karmelizowana marchewka , pieczarkami i granatem

P1017338.JPG

P1017342.JPG