Drugie dania Dania mięsne Dania z makaronem Uncategorized

Policzki wieprzowe w sosie śliwkowym

 

Gesty , aromatyczny sos śliwkowy z dodatkiem powideł , suszonych śliwek .Lekki posmak wina . To wszystko powoduje ze mięso w takim towarzystwie jest bardzo aromatyczne i kruche

 

  • 10 suszonych śliwek bez pestek
  • Kilka świeżych śliwek przekrojonych na pol i wypestkowanych
  • powidła śliwkowe  do smaku
  • 2 czerwone cebule
  • ¼ szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki wody
  • 400 g  policzków  wieprzowych
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego, np. słonecznikowego
  • 60 ml śmietanki
  • Mieszanka ziół: oregano, tymianek, majeranek czosnek granulowany , papryka

W rondelku na oliwie podsmażyć pokrojona w kostkę czerwona cebule. Dodać śliwki suszone i świeże .Wlać wino  i wodę, gotować na małym ogniu przez kilka  minut, lub do czasu aż śliwki będą miękkie. Policzki obtoczyć w ziołach .  Na patelni roztopić masło z olejem, włożyć mięso i smażyć na dużym ogniu przez 2 – 3 minuty z każdej strony. Do mięsa dodać śliwki wraz z syropem, dusić  na małym ogniu  aż mięso będzie miękkie .Pod koniec dodać do smaku powidła śliwkowe .  Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować.Gotować przez około minutę co chwilę mieszając aż sos zgęstnieje.. Doprawić solą w razie potrzeby oraz pieprzem.

P1015800.JPG

P1015786.JPG