Drugie dania

Policzki wieprzowe w sosie z figami

Policzki wieprzowe w sosie z figami.Delikatne, pyszne mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem czerwonego wina i fig. Sos ma głęboki, lekko słodkawy smak. Jest gesty i świetnie pasuje do ziemniaczanego puree. 

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 10 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 10 suszonych fig
  • 2 czerwone cebule
  • ¼ szklanki czerwonego wina
  • 1/4 szklanki wody
  • 400 g policzków wieprzowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego (np. słonecznikowego)
  • 60 ml śmietanki
  • Mieszanka ziół: oregano (tymianek, majeranek czosnek granulowany , papryka)

Sposób wykonania / Instructions:

  • W rondelku na oliwie podsmażyć policzki wieprzowe. Następnie dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebule. Dodać figi.Wać wino i wodę, gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. (ok 60 miWlać śmietankę, wymieszać i zagotować.Gotować przez około minutę co chwilę mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić solą w razie potrzeby oraz pieprzem. Pod koniec dodać masło.