Drugie dania

Policzki wieprzowe w sosie z figami

Policzki wieprzowe w sosie z figami.Delikatne, pyszne mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem czerwonego wina i fig. Sos ma głęboki, lekko słodkawy smak. Jest gesty i świetnie pasuje do ziemniaczanego puree. 

 

 

10 suszonych fig
2 czerwone cebule
¼ szklanki czerwonego wina
1/4 szklanki wody
400 g policzków wieprzowych
2 łyżki masła
1 łyżka oleju roślinnego, np. słonecznikowego
60 ml śmietanki
Mieszanka ziół: oregano, tymianek, majeranek czosnek granulowany , papryka
W rondelku na oliwie podsmażyć policzki wieprzowe. Następnie dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebule. Dodać figi.Wać wino i wodę, gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować.Gotować przez około minutę co chwilę mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić solą w razie potrzeby oraz pieprzem. Pod koniec dodać masło.