Drugie dania Uncategorized

Policzki wieprzowe z białą zasmażaną kasza gryczana z zielonymi warzywami

 

Jestem totalnie ostatnio zakochana w rozmaitych gatunkach kasz. Tym razem biała kasza gryczana z dodatkiem delikatnego mięsa z policzków wieprzowych. Ta kasze jeszcze nie raz będę gościć u siebie na stole

Na policzki

  • 500 gram policzków wieprzowych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1  świeża papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 125  ml czerwonego wina
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki bulionu
  •  1/2 łyżeczki soli, świeżo mielony czarny pieprz

Do większego garnka  z grubszym dnem wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.Następnie dodać kolejna łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, cynamon) . Całość podsmażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając.

Dorzucić  mięso,zalać winem . Dusic pod przykryciem przez okolo 40 min.Pod koniec dodać passate oraz sól i pieprz do smaku .  Całość przykryć i dusić przez kolejne 15 -30 min aż mięso będzie miękkie

Biała kasza gryczana

Zagotować  2 szklanki wody z 1 łyżeczką soli i 3 łyżkami oleju.Do gotującej się wody wsypać 1 szklankę kaszy gryczanej. Mieszać  delikatnie przez kilka sekund, aby kasza nie przylepiła się do dna garnka. Gdy woda z kaszą zagotuje się ponownie, przykręcić  gaz (woda musi nadal bardzo delikatnie się gotować) nakryć garnek pokrywką i gotować  15 minut. Nie mieszać już w trakcie gotowania. Po 15 minutach wyłączyć gaz i zostawić kaszę na kolejne 10 minut, aby doszła i wciągnęła pozostałą wodę. Odkryć pokrywę i delikatnie wymieszać, pozwalam na 5 minut aby odparowała

Dodatkowo

  • Zielona fasola soi
  • Groszek cukrowy
  • Groszek zielony
  • Biała cebula
  • Feta
  • Szparagi

Międzyczasie ugotować warzywa : groszek cukrowy i groszek zielony . Na dużej patelni na łyżce masła podsmażyć pokrojona w plasterki cebule i warzywa. Odparowana , sypka kasze wrzucić do warzyw i chwile podsmażyć.

Kasze z warzywami podawać z policzkami wieprzowymi , feta i szparagami

P1017571.JPG

P1017880.JPG

P1017564.JPG