Bez kategorii

Pomarańczowy sernik na zimno

Pomarańczowy sernik na zimno. Kremowy sernik na zimno z dodatkiem pomarańczowego puree. Słodki, lekko kwaskowy na spodzie z czekoladowych herbatników. Lekki i uzależniający.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 12 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na spód

  • 300 g kakaowych herbatników
  • 120 g rozpuszczonego masła

Na sernik

  • 1000 g zmielonego twarogu sernikowego (może być ser philadelphia)
  • 1000 ml pomarańczowego puree (ok 4 zblendowane pomarancze)
  • 150 g cukru
  • 2 cytryny sok
  • 20 listków żelatyny

Sposób wykonania / Instructions:

Na spód

  • Dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć dokładnie rozdrobnionymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.

Na sernik

  • W misce umieścić ser, cukier, pomarańczowe puree i sok z cytryny. Zmiksować mikserem do połączenia składników.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Ciepłą żelatynę dodać do masy serowej. Wymieszać. Wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia