Drugie dania

Pomidorowe risotto z anchovies

Pomidorowe risotto z anchovies. Uwielbiam pomidory stąd propozycja na pomidorowe risotto. Wyrazisty smak, kremowa konsystencja. Dodatek suszonych pomidorów i pasty tagine. świetnie podkręcają smak. Można zjeśc jakos samodzielne danie lub dodać rybę czy kurczaka. U mnie podane z anchovies

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • 1 por pokrojony w kostkę
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • oliwa
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto (na przykład arborio)
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka pomidorowej passaty
  • 1 łyżka pasty tagine
  • 6 suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki
  • sól

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na dnie dużej patelni rozgrzać mało oliwy, wrzucić pomidorki koktajlowe i podsmażać je do momentu, aż zrobią się złote i zaczną lekko pękać, czyli około 5 – 7 minut.
  • Na osobną patelnię wlać trochę oliwy, dodać pora, czosnek oraz cynamon i smażyć przez 1 – 2 minuty. Dodać ryż, chwilę podsmażać, po czym dodać białe wino.
  • Kiedy wino odparuje dodać suszone pomidory, szczyptę soli i dusić na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie wlać pierwszą chochelką bulionu. Od teraz wlewać po 1 – 2 chochelki gorącego bulionu aż do wyczerpania. Po tym czasie dodac pomidorową passatę i dusić aż risotto będzie gotowe, kiedy ryż jest lekko al dente, kształtny, ale miękki i sprężysty. Na koniec dodac pastę tagine i podsmażone pomidorki koktajlowe.
  • Podawać według uznania. Ja podałam z anchovis