Śniadanie

Pomidorowy pasztet z komosy ryżowej

Pomidorowy pasztet z komosy ryżowej. Jak zaczęłam robić to cudo, to czułam w kościach, że królik ( doświadczalny ) będzie klaskał uszami i przebierał nożkami na tą potrawę. Nie pomyliłam się w tej kwestii za bardzo. Ja pisałam jakiś czas temu, że zdrowe mnie gryzie w zęby i za bardzo ze zdrowym się nie kochamy. Królik za to wydziwia i kręci nosem ostatnio na normalne jedzenie …tu mam na myśli schabowego z zasmażką, kluski śląskie z zawiesitym sosem, czyli pyszne, normalne jedzonko. Ale Króliś musi być inny i wymyśla cudawianki. Tu tylko nieśmiało napomknę jak mi nie wierzycie, apropo cudawianek…Królis jada czasem kupne pierogi z ketchupem…Czujecie? 😉 To trzeba być dziwnym. Taka jednak jego natura. Pewnie w przyszłości jeszcze zrobię pasztet dla lub z królika, jak mi dobrze ciśnienie podniesie i tak się skończy nasza przygoda. Podsumowując, ja pasztet zjadłam ale z wielką pajda chleba co złagodziło moje doznania, no jakoś nie do końca mój smak ale Króliś wychwalał pasztet pod niebiosa. Dobrze, że było tam sporo suszonych pomidorów, to mi jakoś zrekompensowało inne doznania.

Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 300 g białej komosy ryżowej (suchej, waga przed ugotowaniem)
  • 180 g suszonych pomidorów
  • 100 ml oliwy po pomidorach
  • 3 duże łyżeczki łagodnej mielonej papryki
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (rozgniecionego w moździerzu)
  • 1 łyżeczka kolendry (rozgniecionej w moździerzu)
  • 1 łyżeczka białej gorczycy (rozgniecionej w moździerzu)
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku roztartego w moździerzu
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru roztartego w moździerzu
  • 3 zabki czosnku przeciśniete przez praske
  • sól (roztarta w moździerzu)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka tartego sera parmezan

Sposób wykonania / Instructions:

  • Komosę ryżową (quinoa) przepłukać i ugotowac w proporcjach jedna część komosy na dwie części wody. Wystudzić. Najlepiej to zrobić dzień wczesniej.
  • Nagrzać piekranik do temperatury 200 stopni.
  • W dużej misie blendera zmiksować ugotowaną wcześniej komosę z pozostałymi składnikami.
  • Foremkę keksowa wysmarować masłem. Przełożyc do niej masę.
  • Wstawić pasztet do piekarnika na 40- 60 minut
  • Gotowy pasztet odstawić w formie do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce. Przed podaniem udekorowałam podsmażonymi plastarmi pomidorów

źródło inspiracji https://www.facetikuchnia.com.pl/pasztet-pomidorowy-weganski/