Drugie dania

Wieprzowina w sosie chrzanowym

Dziś mam dla Was propozycje na wieprzowinę w sosie chrzanowym. Wyrazisty, ostry sos świetnie się sprawdza z mięsem wieprzowym. Całość podana z sałatką z awokado, zielonym groszkiem i czarnymi oliwkami.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 5 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na wieprzowinę

  • ½ kg – łopatki wieprzowej pokrojonej na plastry
  • 1 i 1/2 szklanki wrzacej wody
  • 2 marchewki (obrane)
  • 1/2 pora
  • 2 pietruszki (obrane)
  • 1/2 cebuli
  • 1 lisc laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól

Na sos chrzanowy

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wywaru z mięsa
  • 1 szklanka śmietanki 36 % do sosów
  • 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Sposób wykonania / Instructions:

  • Wieprzowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na małej ilosci oleju. Zalać goraca wodą, wrzucić włoszczyznę, cebulę podsmażoną na suchej patelni lub podpieczoną nad gazem. Dodać liśc laurowy, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą. Gotowac przez około godziny lub dłużej, aż mięso będzie miękkie)
  • Przygotować sos chrzanowy. Na maśle zrobić jasną zasmażkę, dodać wywar z wieprzowiny i śmietanę. Gotować dosłownie przez chwilę. Gdy sos zgęstnieje, dodać odciśnięty chrzan ze słoiczka. Doprawić do smaku szczyptą cukru, sokiem z cytryny i solą.
  • U mnie mieso podane z ziemniakami i sałatka ( awokado, ogorek zielony, czarne oliwki )
OLYMPUS DIGITAL CAMERA