Drugie dania

Rolada wieprzowa nadziewana kasztanami i żurawiną.

Rolada wieprzowa nadziewana kasztanami i żurawiną. Soczysta rolada wieprzowa z pysznym nadzieniem. Smak nadzienia podkręca pasta tagine  i czerwone wino. Rolada podana z pieczonymi ziemniakami i morelami. 

Rolada wieprzowa nadziewana kasztanami i żurawiną.

⦁ 1 kg schabu
⦁ 1 czerwona cebula
⦁ 200 gram gotowych kasztanów w opakowaniu
⦁ 100 gram żurawiny
⦁ 2 jabłka
⦁ pasta tagine
⦁ 100 ml czerwonego wina wytrawnego
⦁ sól
⦁ świeżo zmielony pieprz
⦁ 250 ml bulionu

Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem
Umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć mięso tak by udało się je rozłożyć na płasko.

Obrać cebulę, drobno posiekać. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać posiekane kasztany. Dusić razem przez kilka minut. Wrzucić pokrojone w plasterki jabłka i żurawinę. Doprawić. Wlać czerwone wino i dusić do odparowania płynu. Pod koniec dodać pastę tagine. Odstawić do ostygnięcia.
Nałożyć 3/4 farszu na mięso pozostawiając odstęp od krawędzi ok. 2cm. Następnie zawinąć schab ciasno tworząc roladę i związać nicią kuchenną. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć schab ze wszystkich stron. Zdjąć z ognia i odstawić. Umieścić roladę w żaroodpornym naczyniu. Obłożyć pozostałym farszem, Zalać bulionem i wstawić do piekarnika na 40-50 minut. Przed podaniem usunąć nić kuchenną. Roladę podawać pokrojoną w plastry.

U mnie z ziemniakami i pieczonymi morelami.