Drugie dania Dania mięsne

Polędwiczki wieprzowe w sosie jeżynowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie jeżynowym to danie, które nie wymaga dużej ilości czasu. Mięso robi się szybko, bo polędwiczki nie potrzebują długiej obróbki. Do tego kwaskowy, lekko słodki sos z jeżyn z dodatkiem czerwonego wina i u mnie dodatkowo ziemniaki hasselback.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na polędwicę wieprzową

  • Polędwica wieprzowa 300 gram
  • pieprz
  • sól
  • czosnek granulowany
  • rozmaryn
  • tymianek
  • majeranek
  • gorczyca
  • cząber
  • kmin rzymski
  • pokruszone pisatcje

Na sos jeżynowy

  • 30 dkg mrozonych jeżyn
  • 1 łyżka cukru brązowego (jeśli będzie za kwaśne dodać więcej)
  • 1 łyżeczka sosu balsamicznego
  • 1/4 szklanki wina czerwonego
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania / Instructions:

Na polędwicę wieprzową

  • Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić czosnkiem , rozmarynem , tymiankiem , majerankiem , gorczyca, cząbrem i kminkiem. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
  • (Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 15 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)
  • Obtoczyc mieso w pistacjach

Na sos jeżynowy

  • W rondelku umiescić jeżyny, dodać cukier i gotowac na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i zrobią się miękkie. Przetrzeć przez sitko i przelać z powrotem sok do garnka, dodać wino, sos balsamiczny i gotowaćna wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Doprawić solą, pieprzem.
  • Polędwiczki pokroić w plastry i podawac z sosem jeżynowym
  • U mnie dodatkowo ziemniaki hasselback, truskawki, jezyny, szpinak i feta