Drugie dania

Polędwiczki w sosie paprykowym

Polędwiczki w sosie paprykowym. Ja ostatnio mam fazę na wszystko z dodatkiem papryki. Tutaj papryka w postaci gęstego, kremowego i mocno paprykowego sosou w połączeniu z kruchymi polędwiczkami wieprzowymi. Całośc podana z podsmażaną polentą i chrupiącymi szparagami.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 55 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos paprykowy

  • 3 papryki : czerwona (pomarańczowa, żółta)
  • 1/2 cebuli
  • 6 suszonych pomidorów pokrojonych na male kawalki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 150 ml słodkiej smietanki do sosów
  • olej

Na polędwicę

  • 1 polędwiczka wieprzowa (450 g)
  • grubo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos paprykowy

  • Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
  • Dorzucić suszone pomidory i czosnek. Dodac bulionu. Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem
  • Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i oregano, odłożyć.
  • Na patelnię wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając sola.
  • Mięso przełożyc do sosu paprykowego. Przykryć, i dusić przez ok. 40 minut do miękkości mięsa.
  • Podawać z dowolnymi dodatkami : ziemniaki, ryż, makaron. Ja podałam z polentą. Polente gotwałam dzień wcześniej. Wylałam ja do pojemnika i odstawilam do stezenia. Na drugo dzien podmsazylam na patelni. Dodatkowo podałam platki parmezanu i szparagi