Polędwiczki w sosie paprykowym


Polędwiczki w sosie paprykowym – czym wyróżnia się ta potrawa?

Polędwiczki od dawna goszczą na polskich stołach zarówno podczas rodzinnych obiadów, jak i większych uroczystościach. Przepis na polędwiczki jest intuicyjny, dlatego może być z powodzeniem przygotowany zarówno przez amatorów, jak i osoby o wyższym poziomie umiejętności kulinarnych. Soczystość i miękkość polędwiczek idealnie komponuje się z charakterystycznym smakiem smażonej papryki. Odpowiednie przygotowanie sosu sprawia, że danie to będzie na wyższym poziomie i zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom. 

Składniki na polędwiczki w sosie paprykowym:

POLĘDWICZKI:

  • Surowe polędwiczki wieprzowe,
  • sól,
  • pieprz, 
  • dodatkowe przyprawy wedle uznania m.in. papryka wędzona, tymianek, oregano, czosnek mielony, pasta czosnkowa,
  • olej lub masło. 

SOS:

  • Czosnek,
  • oliwa z oliwek,
  • cebula (dobrze sprawdzi się czerwona lub szalotka),
  • papryka,
  • ocet balsamiczny,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie odrobina miodu, aby nadać potrawie odrobinę słodyczy,
  • dodatkowo wedle uznania można również dodać pieczarki, które stanowią idealne połączenie ze smakiem papryki.

Sposób przygotowania polędwiczek w sosie paprykowym – przepis:

Pierwszym krokiem do przygotowania tej aromatycznej potrawy będzie pokrojenie surowych polędwiczek na pożądanej grubości plastry po odcięciu błony. Warto poprzedzić tę czynność wcześniejszym przemyciem surowego mięsa. Gotowe kawałki warto nieco rozpłaszczyć. Następnym etapem będzie odpowiednie zamarynowanie mięsa. Można postawić na rozwiązanie nieco bardziej minimalistyczne, wykorzystując jedynie pieprz i sól lub dodać już na tym etapie ulubione smaki dzięki, którym potrawa już w tym momencie nabierze unikalnego smaku. Dobrze sprawdzi się m.in. tymianek, wędzona papryka, czy pasta czosnkowa. Podsmażanie na oleju powinno być szybkie, a patelnia z olejem lub masłem na dużym ogniu. Proces ten powinien trwać +/- 3 minuty. Tak przygotowane kawałki wieprzowych polędwiczek można odłożyć na bok. Następnym etapem będzie przygotowanie sosu paprykowego, który nada potrawie prawdziwej wyjątkowości. Jest to niezwykle istotny krok, ponieważ to od prawidłowo przygotowanego sosu zależy jakość całego dania. Najlepszy sos, który może być pomysłem na bazę wielu innych dań, jak np.:. Makaron składa się z odpowiednio podpieczonych warzyw. Pierwszym krokiem do jego przygotowania będzie odpowiednie podgrzanie piekarnika to temperatury ok. 190 stopni Celsjusza. W międzyczasie można przygotować składniki do pieczenia. Czerwone papryki ok. 4 sztuki powinny być pokrojone w dość duże kawałki, podobnie z cebulą, którą należy wcześniej również obrać. Z kolei, jeśli chodzi o czosnek, zaleca się by jego ząbki, pozostały nieobrane. Gdy wszystkie składniki będą już gotowe, należy umieścić je na blaszce i piec przez około 40 minut, tak by odpowiednio zmiękły i nabrały odpowiedniego aromatu. W tym momencie składniki są gotowe do umieszczenia w blenderze. Warzywa te idealnie sprawdzają się z dodatkiem tymianku, miodu, soku z cytryny, a nawet migdałów. Całość koniecznie należy doprawić pieprzem i solom oraz dodać odrobinę octu balsamicznego wraz z oliwą z oliwek. Wszystkie składniki powinny być blendowane do momentu uzyskania gładkiej masy. Gotową całość składającą się z paprykowego sosu oraz podsmażonych polędwiczek w tym momencie można umieścić na patelni i podgrzać, aby danie było gotowe do spożycia. Wcześniej można również podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, co dodatkowo wzbogaci smak. Niektórzy dodają do sosu odrobinę śmietany, co nadaje całości odrobinę kremowości. Jako opcjonalny dodatek może sprawdzić się dobrze również parmezan.

Polędwiczki w sosie paprykowym – wartości odżywcze

Polędwiczki w sosie paprykowym to przede wszystkim bogactwo pełnowartościowego białka. Spożywając to danie, można uzupełnić składniki takich cennych witamin, jak B6, B12, A, czy D. Mięso wieprzowe jest często zalecane osobom zmagającym się z anemią z uwagi na bogactwo żelaza. Bez wątpienia najlepiej jest wybierać mięso ze sprawdzonych źródeł. W daniu tym rolę główną odgrywa również papryka. Jest to niezwykle cenny składnik pożywienia. Jedną z najczęściej wymienianych zalet tego warzywa jest bogactwo witaminy C, której zawartość jest co ciekawe na kilkukrotnie wyższym poziomie, niż w przypadku cytryny. Papryka to również cenne źródło takich pierwiastków jak wapno, czy żelazo.

Polędwiczki w sosie paprykowym – sposoby na podanie dania 

Sos ten sam w sobie cechuje wyjątkowy smak całość, można jedynie udekorować świeżymi ziołami, jak tymianek lub pietruszka. Można również podać go w formie tradycyjnego obiadu kuchni polskiej z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz dowolnej surówki. Jako dodatek do tego dania idealnie sprawdzi się również pita, czy chlebek naan, które będą stanowiły doskonałe dopełnienie do polędwiczek w sosie paprykowym w roli głównej. Dobierając dodatki, warto kierować się własnymi preferencjami smakowymi oraz oczywiście ulubionymi połączeniami smaków swoich gości lub domowników. Odrobina intuicji w kuchni pozwoli zdziałać prawdziwe cuda.