Drugie dania

Polędwiczki w sosie paprykowym

Polędwiczki w sosie paprykowym. Ja ostatnio mam fazę na wszystko z dodatkiem papryki. Tutaj papryka w postaci gęstego, kremowego i mocno paprykowego sosou w połączeniu z kruchymi polędwiczkami wieprzowymi. Całoś podana z podsmażaną polentą i chrupiącymi szparagami.

Na sos paprykowy
⦁ 3 papryki : czerwona, pomarańczowa, żółta
⦁ 1/2 cebuli
⦁ 6 suszonych pomidorów pokrojonych na male kawalki
⦁ 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
⦁ 1/4 szklanki bulionu warzywnego
⦁ 150 ml słodkiej smietanki do sosów
⦁ olej

Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
Dorzucić suszone pomidory i czosnek. Dodac bulionu. Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem


⦁ 1 polędwiczka wieprzowa (450 g)
⦁ grubo zmielony pieprz
⦁ 1 łyżeczka suszonego oregano
⦁ 1 łyżka oliwy

Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i oregano, odłożyć.
Na patelnię wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając sola.
Mięso przełożyc do sosu paprykowego. Przykryć, i dusić przez ok. 40 minut do miękkości mięsa.


Podawać z dowolnymi dodatkami : ziemniaki, ryż, makaron. Ja podałam z polentą. Polente gotwałam dzień wcześniej. Wylałam ja do pojemnika i odstawilam do stezenia. Na drugo dzien podmsazylam na patelni. Dodatkowo podałam platki parmezanu i szparagi