Drugie dania

Polędwica wieprzowa, nadziewana śliwką suszoną

Polędwica wieprzowa nadziewana śliwką suszoną, owinięta w szynkę parmeńską. Polędwiczki podawane z aromatycznym sosem śliwkowym na bazie wina,. Sos wykończony powidłami śliwkowymi, dodaje wyrazu. Całość podawana z chrupiącą sałatką z jarmużem.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na polędwicę

  • Polędwiczka wieprzowa o wadze 500 g
  • ok. 100 g suszonych śliwek
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 125 ml bulionu
  • 125 ml półwytrawnego (białego wina)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • kmin mielony
  • czerwona papryka
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Na sos :

  • 10 śliwek świeżych, bez pestek
  • 8 śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
  • 1/3 szklanki białego wina

Sposób wykonania / Instructions:

  • Polędwicę umyć, osuszyć i pozbawić ewentualnych błon. Ostrym nożem zrobić nacięcie wzdłuż całej polędwiczki, ale nie przecinać jej do końca. Delikatnie rozbić tłuczkiem, aby uzyskać jedną grubość mięsa. Posypać polędwicę solą i pieprzem oraz doprawić pozostałymi przyprawami. Na środku ułożyć ciasno, jedna za drugą, śliwki. Zwinąć polędwicę tak, żeby śliwki znalazły się w środku. W małej miseczce lub filiżance połączyć ze sobą jedną łyżkę miodu, jedną łyżkę soku z cytryny, jedną łyżeczkę suszonego majeranku i dużą szczyptę soli. Taką marynatą natrzeć roladki z polędwicy. Następnie owinąć plastrami szynki parmeńskiej.
  • Piec polędwicę w piekarniku nagrzanym do 200°C . Do naczynia żaroodpornego wlać białe wino i bulion. Piec 30-40 minut (w zależności od grubości polędwiczkw 200°C
  • Po upieczeniu polędwicę wyjąć. Płyn przelać na patelnię, podlać winem, dodać świeże i suszone śliwki. Dusić pod przykryciem przez około 15 min. Pod koniec dodać powidła śliwkowe i w razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Zblendować na gładką masę.
  • Polędwicę podawać pokrojoną w plastry, z sosem śliwkowym.
  • U mnie dodatkowo z surówką z jarmużu.