Drugie dania

Polędwica wieprzowa z dyniowym chutney

Polędwica wieprzowa z dyniowym chutney i komosą ryżową to wyśmienity sposób na przemianę zwykłego dania w wykwintną potrawę. Kwaskowo- słodki chutney podkreśla smak mięsa. Całość podana z komosą ryżową. 

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na dyniowe chutney

  • 1 dynia obrana, pozbawiona miąższu i pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • garść żurawiny
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • płatki chilli do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Na polędwicę wieprzową

  • 500 gr polędwicy wieprzowej
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • suszony rozmaryn
  • suszony tymianek
  • suszony majeranek
  • pokruszone pistacje

Sposób wykonania / Instructions:

Na dyniowe chutney

  • Cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do niej marchewki. Dusić pod przykryciem. Kiedy marchewka będzie prawie miękka, dodać jabłka i dynię. Co jakiś czas podlewać sokiem jabłkowym. Następnie dodać pozostałe składniki, dusić jeszcze przez 30 minut.

Na polędwicę wieprzową

  • Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić resztą przypraw. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste. Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
  • (Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)
  • Przed podaniem obtoczyć w pokruszonych pistacjach.
  • Podwać z komosą ryżową i szparagami.