Drugie dania

Polędwiczki wieprzowe z sosem z czerwonej porzeczki

Polędwiczki wieprzowe z sosem z czerwonej porzeczki. Delikatne, soczyste polędwiczki wieprzowe podane z lekko kwaskowym sosem z czerwonej porzeczki. Do tego sałatka z awokado z miodowo – musztardowym dressingiem i karmelizowane marchewki

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 25 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 5 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Sos z porzeczek:

  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól (pieprz)

Na polędwicę:

  • 500 gramów polędwicy wieprzowej
  • Szczypta :
  • pieprzu
  • czosnku granulowanego
  • rozmarynu
  • tymianku
  • kminu rzymskiego

Na sałatkę

  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka swieżego tymianku

Na dressing miodowo musztardowy

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę
  • 100 ml oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Na karmelizowane marchewki

  • 250 gramów młodej marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób wykonania / Instructions:

Sos z porzeczek:

  • Umyć porzeczki i wyrzucic szypułki. Umieścić w rondelku i zalać ok. 1/3 szklanki wody. Dodać miód, ocet i posiekany rozmaryn. Dusic przez ok. 20 minut. Po tym czasie całość zmiksować blenderem. Doprawic solą i pieprzem do smaku.

Na polędwicę:

  • Polędwicę posypać pieprzem z każdej strony. Doprawić przyprawami.Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
  • (Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)

Na sałatkę

  • W miseczce umieść musztardę, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Wymieszać aż składniki się połączą, następnie stopniowo dolewać olej, nie przerywając mieszania.
  • Na koniec dopraw do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dressing powinien mieć konsystencję ciut rzadszą od majonezu.
  • Pokrojone warzywa wymieszać z dressingiem

Na karmelizowane marchewki

  • Marchewki umyć i ugotować al dente. Na patelni rozpuścić masło. Nastepnie dodac miod i mieszac az polaczy sie z maslem . Dodac cukier i ocet balsamiczny. Wymieszac. Na gorąca patelnie wrzucic marchewki i dusic razem kilka minut.