Drugie dania

Polędwiczki wieprzowe z sosem z czerwonej porzeczki

Polędwiczki wieprzowe z sosem z czerwonej porzeczki. Delikatne, soczyste polędwiczki wieprzowe podane z lekko kwaskowym sosem z czerwonej porzeczki. Do tego sałatka z awokado z miodowo – musztardowym dressingiem i karmelizowane marchewki

Sos z porzeczek:

⦁ 1 szklanka czerwonych porzeczek
⦁ 1/3 szklanki wody
⦁ 3 łyżki płynnego miodu
⦁ 1 łyżka czerwonego octu winnego
⦁ 1/2 łyżeczki rozmarynu
⦁ sól, pieprz

Umyć porzeczki i wyrzucic szypułki. Umieścić w rondelku i zalać ok. 1/3 szklanki wody. Dodać miód, ocet i posiekany rozmaryn. Dusic przez ok. 20 minut. Po tym czasie całość zmiksować blenderem. Doprawic solą i pieprzem do smaku.

⦁ Polędwica wieprzowa 500 gram
Szczypta :
⦁ pieprzu
⦁ czosnku granulowanego
⦁ rozmarynu
⦁ tymianku
⦁ kminku

Polędwicę posypać pieprzem z każdej strony. Doprawić przyprawami.Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
(Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)

⦁ 1 awokado pokrojone w kostkę
⦁ 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę
⦁ 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w kostkę
⦁ 1 łyżeczka swieżego tymianku

Dressing miodowo musztardowy


⦁ 2 łyżeczki musztardy
⦁ 1 łyżeczka płynnego miodu)
⦁ 1 ząbek czosnku
⦁ 100 ml oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
⦁ 2 łyżki soku z cytryny
⦁ szczypta soli
W miseczce umieść musztardę, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Wymieszac aż składniki się połączą, następnie stopniowo dolewac olej, nie przerywając mieszania.
Na koniec dopraw do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dressing powinien mieć konsystencję ciut rzadszą od majonezu.

Pokrojone warzywa wymieszać z dressingiem

Karmelizowane marchewki
⦁ 250 gram młodej marchewki
⦁ 1 łyżka masła
⦁ 2 łyzki miodu
⦁ 1 łyżka brązowego cukru
⦁ 1 łyżka octu balsamicznego

Marchewki umyc i ugotowac al dente. Na patelni rozuścic masło. Nastepnie dodac miod i mieszac az polaczy sie z maslem . Dodac cukier i ocet balsamiczny. Wymieszac. Na gorąca patelnie wrzucic marchewki i dusic razem kilka minut. English version