Drugie dania

Pieczarki portobello nadziewane kuskusem

Pieczarki portobello nadziewane kuskusem. Pyszny pomysł na obiad. Ja ze smakiem zjadłam same pieczarki nadziewane kuskusem, czerwoną papryką, porem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Inni zjedli dodatkowo z krewetkami. Ja podaje przepis na same pieczarki, a Wy zdecydujcie czy chcecie je zjeść jako samodzielne danie, czy będziecie dodawać coś jeszcze.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 4 duże pieczarki portobello
  • 100 g kaszy kuskus
  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 8 szt. pomidorów suszonych pokrojonych
  • spora garść liści szpinaku umytych i odsączonych
  • 30 g tartego sera parmezan
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kurkuma
  • słodka papryka
  • olej z suszonych pomidorów opcjonalnie
  • bulion warzywny opcjonalnie

Sposób wykonania / Instructions:

  • Kuskus wsypać do płaskiego naczynia i zalać gorącym bulionem. Bulion ma przykryć kaszę na palce wysokości. Przykryć i odstawić na kilka minut.
  • Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów. Dodać pora i czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać suszone pomidory i paprykę. Dusić razem ok 5 minut. Dodać szpinak. Jak szpinak zmniejszy objętość dorzucić kaszę kuskus. Wymieszać do połączenia składników. Przyprawić do smaku.
  • Umyte pieczarki bez nóżek posmarować olejem z pomidorów. Wypełnić farszem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około 10-15 min.

źródło inspiracji https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/07/pieczarki-nadziewane-kuskusem.html