Ziemniaczany gratin z dorszem to pomysł na pysznie podane ziemniaki. Dietetyczne to danie to nie jest. Pewnie dlatego takie smaczne, bo ziemniaki zapiekane z serem, pełnotłustym mlekiem i śmietanką . Gałka muszkatołowa świetnie se tu sprawdza. Całość podana z dorszem.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Składniki / Ingredients:
Na gratin
- 500 gr ziemniaków
- 150 ml mleka pełnotłustego
- 150 ml gęstej śmietanki 36 %
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- szczypta gałki muszkatołowej
- 20 gr startego parmezanu
- odrobina masła
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Sposób wykonania / Instructions:
Na gratin
- Nagrzać piekarnik do 160 Masłem nasmarować foremkę ceramiczną. Obrać ziemniaki i pokroić w cienkie plastry. Wysuszyć na ręczniku papierowym. Międzyczasie w małym rondelku umieścić mleko i śmietankę. Dodać przeciśnięty czosnek, tymianek, cebulę. Podgrzać mleko ze śmietanką do momentu aż zacznie bąbelkować. Odstawić na bok. Dodać gałkę muszkatołowa i wymieszać. W ceramicznym naczyniu warstwowo układać ziemniaki i polewać każda warstwę sosem i posypywać startym serem. Wstawić do piekarnika na około 60 min.
- Ja część swoich ziemniaków zrobiłam w osobnych, okrągłych foremkach.
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.