Drugie dania

Ziemniaczany gratin z dorszem

Ziemniaczany gratin z dorszem  to pomysł na pysznie podane ziemniaki. Dietetyczne to danie to nie jest. Pewnie dlatego takie smaczne, bo ziemniaki zapiekane z serem, pełnotłustym mlekiem i śmietanką . Gałka muszkatołowa świetnie se tu sprawdza. Całość podana z dorszem. 

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na gratin

  • 500 gr ziemniaków
  • 150 ml mleka pełnotłustego
  • 150 ml gęstej śmietanki 36 %
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 gr startego parmezanu
  • odrobina masła

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Sposób wykonania / Instructions:

Na gratin

  • Nagrzać piekarnik do 160 Masłem nasmarować foremkę ceramiczną. Obrać ziemniaki i pokroić w cienkie plastry. Wysuszyć na ręczniku papierowym. Międzyczasie w małym rondelku umieścić mleko i śmietankę. Dodać przeciśnięty czosnek, tymianek, cebulę. Podgrzać mleko ze śmietanką do momentu aż zacznie bąbelkować. Odstawić na bok. Dodać gałkę muszkatołowa i wymieszać. W ceramicznym naczyniu warstwowo układać ziemniaki i polewać każda warstwę sosem i posypywać startym serem. Wstawić do piekarnika na około 60 min.
  • Ja część swoich ziemniaków zrobiłam w osobnych, okrągłych foremkach.

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.