Drugie dania

Ziemniaczana rolada nadziewana chilli con carne

Ziemniaczana rolada nadziewana chilli con carne to pomysł na resztkowy obiad. Zostało mi trochę chilli con carne.Postanowiłam je więc podać w nowej odsłonie. Wymyśliłam sobie, ze robie rolade ziemniaczana z nietuzinkowym nadzieniem. Farsz do rolady gotowac trochę dłużej, żeby nie był zbyt wodnisty. Efekt był naprawdę WOW. Delikatne ziemniaki połączone z wyrazistym pikantnym nadzieniem.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 45 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Ziemniaczana rolada nadziewana chilli con carne

  • Na farsz (chilli con carne)
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu w proszku)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Koncentrat pomidorowy do smaku
  • 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g, odsączonej i przepłukanej)
  • 200 g młodej fasoli soi
  • 100 ml wrzącego bulionu wołowego
  • oliwa

Na roladę

  • 1/2 kilograma ugotowanych ziemniaków
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 50 gramów kaszy manny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła (roztopionego (+ dodatkowa łyżka masła do posmarowania ściereczki))

Sposób wykonania / Instructions:

Ziemniaczana rolada nadziewana chilli con carne

  • Przygotowanie
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
  • Dodać mieloną wołowinę i wędzony boczek. Dusić pod przykryciem przez kilka minut .
  • Mięso doprawić sosem sojowym i cukrem. Dodać suszone pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem , solą . Dodać koncentrat pomidorowy do smaku
  • Przykryć i dusić przez około 30 minut co jakiś czas mieszając . Dodać odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut .
  • Gotować potrawę do odparowania nadmiaru płynu

Na roladę

  • Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa albo użyc praski do ziemniaków
  • Ziemniaki przełożyć do miski, wsypać do nich obie mąki, kaszę mannę, żółtka i wlaćroztopione masło. Posolić. Zagnieć ciasto.
  • Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto ziemniaczane (na grubość 1-1,5 cm), tak aby powstał prostokąt. Na cieście rozłożyć mięso
  • Delikatnie zwinąć ciasto w roladę (rolada powinna być zwinięta jak najciaśniej).
  • Delikatnie natłuść środek ścierki roztopionym masłem (to tak dodatkowa łyżka masła).
  • Zawinąć roladę w ściereczkę i jej końce mocno zawiązać bawełnianą nicią.
  • Delikatnie włożyć roladę do garnka z wrzącą wodą, tak aby woda przykryła całą roladę. Garnek musi być na tyle duży, aby rolada weszła do niego poziomo. Gotować 30 minut.
  • Po ugotowaniu przełożyć roladę na chwilę do zimnej wody.
  • Podawac według uznania.U mnie sos pieczeniowy i sałatka z awokado