Drugie dania

Ziemniaki nadziewane pastą z makreli

Ziemniaki nadziewane pastą z makreli. Pyszne ziemniaki zapiekane z wędzoną makrelą połączoną dla bardziej wyrazistego smaku z suszonymi pomidorami i pasta tagine.

⦁ 2 makrele wędzone
⦁ 10 sztuk pomidorów suszonych z zalewy
⦁ 1 cebula pokrojona w kostkę
⦁ 3 łyżki pasty tagine


⦁ 100 gram sera feta

⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ kminek mielony
⦁ czosnek granulowany
⦁ papryka wędzona

Na rozgrzanej patelni, na oleju podmsażyć cebulę. Rybę obrać ze skóry i rozdrobnic widelcem. Dodac przesmażona i przestudzoną cebulę. Dodac pomidory suszone pokrojone na małe kawałki. Nastepnie dorzucić pokruzona fete.Doprawić do smaku i wymieszać . Dodac pastę tagine.

⦁ 4 ziemniaki sredniej wielkości
⦁ olej rzepakowy
⦁ sol
⦁ pieprz

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ziemniaki umyc dokładnie i osuszyc. Nie obierać.
Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzec ziemniaki olejem rzepakowym Doprawic solą i peprzem.
Włożyc ziemniaki do brytfanki i piec ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaki będą zarumienione.
Wyjac z piekranika. Wydrązyc środek ( nie bedzie nam potrzebny). Do srodka wlozyc paste z makreli i włożyć z powrotem na ok. 5 minut.

Podawać według uznania. U mnie jest to cukinia i marchewka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA