Drugie dania

Potrawka warzywna z piersią z kurczaka – Vegetable stew with chicken breast

Potrawka warzywna z piersią z kurczaka. Pomysł na taki warzywny gulasz z czerwoną fasolą, szparagowa fasolą, soczewicą, brukselką i pomidorami. Wszystko duszone ze śmietanką i pastą tagine. Taka potrawkę można zjeśc z kromka świeżego chleba, jak ja lub z piersią z kurczaka jak mj domowy mięsożerca.

⦁ 1 cebula pokrojona w kostkę
⦁ 100 gram czerwonej, ugotowanej fasoli ( może być z puszki )
⦁ 100 gram ugotowanej soczewicy
⦁ 100 gram ugotowanej fasoli szparagowej
⦁ 100 gram ugotowanej brukseli przekrojonej na pół
⦁ 100 gram pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
⦁ 100 ml smietanki 36 % do sosów
⦁ 2 łyzki pasty tagine


⦁ kilka suszonych pomidorów pokrojonych na kawałki
⦁ 1/4 łyzeczki papryki słodkiej
⦁ szczypta chili w proszku do smaku
⦁ sczypta imbiru
⦁ szczypta czosnku granulowanego
⦁ szczypta mielonej kolendry
⦁ szczypta mieonego kminu rzymskiego
⦁ sól do smaku
⦁ olej

Na goracy olej, na glebszej patelni wrzucic pokrojona cebulę w kostkę. Zeszklic. Dodac pomidorki. Dusic razem z cebula ok 5 minut. Dodac czerwona fasole, soczewice i przyprawy. Chwile razem dusic co chwile mieszajac. Dodac pozostałe warzywa. Dusic kilkanascie minut, w razie czego dodac odrobine wody lub bulionu jak za bardzo odparuje z plynu. Pod koniec dodac smietanke. Pogotowac kolejne kilka minut i na koniec dodac paste tagine

Na pierś z kurczaka :

⦁ Pierś z kurczaka 2 sztuki
⦁ Sól i pieprz
⦁ Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
⦁ Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
⦁ Suszony rozmaryn 1 łyżeczka
⦁ Oliwa 1 łyżka
⦁ Sos sojowy jasny 2 łyżki
Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę

English version

⦁ 1 onion diced
⦁ 100 grams o cooked red kidney beans (can be from a can)
⦁ 100 grams of cooked lentils
⦁ 100 grams of cooked green beans
⦁ 100 grams of cooked Brussels sprouts halved
⦁ 100 grams of cherry tomatoes cut in half
⦁ 100 ml of single cream
⦁ 2 tbsp of tagine paste
⦁ a few dried tomatoes cut into pieces
⦁ 1/4 teaspoon of paprika powder
⦁ a pinch of chili powder to taste
⦁ a pinch of ginger
⦁ a pinch of granulated garlic
⦁ a pinch of ground coriander
⦁ a pinch of peppermint cumin
⦁ salt to taste
⦁ oil


Heat the oil in a pan and add onions
Simmer fo a few minutes until they are transculent. Add tomatoes. Simmer together with onions for about 5 minutes. Add red kidney beans, lentils and spices. Coo for a few more minutes, stirring ocasionally. Add the remaining vegetables. Simmer thogheter. If necessary add some water or stock. In the end, add the cream. Cook for a few more minutes and finally add the tagine paste

For the chicken breast:

⦁ Chicken breast 2 pieces
⦁ Salt and pepper
⦁ Hot paprika powder ½ teaspoon
⦁ Paprika powder 1 teaspoon
⦁ Dried rosemary 1 teaspoon
⦁ Olive oil 1 tbsp
⦁ Light soy sauce 2 tbsp
Wash the chicken breasts, dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
Heat the oven to 180 ° C. In. Put the fillets together with the marinade in a casserole dish and bake for about 25 minutes turning over halway through the cooking time