Drugie dania

Potrawka warzywna z piersią z kurczaka

Potrawka warzywna z piersią z kurczaka. Pomysł na taki warzywny gulasz z czerwoną fasolą, szparagowa fasolą, soczewicą, brukselką i pomidorami. Wszystko duszone ze śmietanką i pastą tagine. Taka potrawkę można zjeśc z kromka świeżego chleba, jak ja lub z piersią z kurczaka jak mj domowy mięsożerca.

⦁ 1 cebula pokrojona w kostkę
⦁ 100 gram czerwonej, ugotowanej fasoli ( może być z puszki )
⦁ 100 gram ugotowanej soczewicy
⦁ 100 gram ugotowanej fasoli szparagowej
⦁ 100 gram ugotowanej brukseli przekrojonej na pół
⦁ 100 gram pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
⦁ 100 ml smietanki 36 % do sosów
⦁ 2 łyzki pasty tagine


⦁ kilka suszonych pomidorów pokrojonych na kawałki
⦁ 1/4 łyzeczki papryki słodkiej
⦁ szczypta chili w proszku do smaku
⦁ sczypta imbiru
⦁ szczypta czosnku granulowanego
⦁ szczypta mielonej kolendry
⦁ szczypta mieonego kminu rzymskiego
⦁ sól do smaku
⦁ olej

Na goracy olej, na glebszej patelni wrzucic pokrojona cebulę w kostkę. Zeszklic. Dodac pomidorki. Dusic razem z cebula ok 5 minut. Dodac czerwona fasole, soczewice i przyprawy. Chwile razem dusic co chwile mieszajac. Dodac pozostałe warzywa. Dusic kilkanascie minut, w razie czego dodac odrobine wody lub bulionu jak za bardzo odparuje z plynu. Pod koniec dodac smietanke. Pogotowac kolejne kilka minut i na koniec dodac paste tagine

Na pierś z kurczaka :

⦁ Pierś z kurczaka 2 sztuki
⦁ Sól i pieprz
⦁ Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
⦁ Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
⦁ Suszony rozmaryn 1 łyżeczka
⦁ Oliwa 1 łyżka
⦁ Sos sojowy jasny 2 łyżki
Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę