Drugie dania

Potrawka z dyni – Pumpkin stew

Potrawka z dyni, Mamy teraz sezon na dynię.  Aż grzechem by było nie wykorzystać tego smacznego warzywa. Gęsta, rozgrzewająca potrawka z papryką, zielonym groszkiem i pomidorami, Potrawka podana z dorszem. Świetna propozycja na chłodniejsze dni. 

Potrawka z dyni

⦁ dynia pokrojona w kostkę i pieczona w piekarniku
⦁ 8 pomidorów koktajlowych
⦁ 6 małych papryk
⦁ 100 gram zielonego groszku
⦁ 100 gram zielona fasola soi
⦁ 1 cebula
⦁ 3 ząbki czosnku
⦁ 1 łyżeczka mielonego kuminu
⦁ 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
⦁ sól, pieprz
⦁ 1/2 puszki dyniowego puree
⦁ śmietana 36 % 200 ml

Na oliwie podsmażyć zeszklić cebulę pokrojona w kostkę. Dodać papryki, oczyszczone z gniazd nasiennych i przekrojone na pół. Dusic ok 10 min. Dodać dynie i przyprawy. Wymieszać. Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pól. Poduscic kolejne 5 minut. Następnie dodać zielony groszek i zielona fasolę soi. Dodać dyniowe pure i w razie konieczności odrobinę bulionu lub wody, żeby się nie przypaliło. Dusić razem ok 30 min. pod koniec dodać śmietankę i dusić jeszcze kilka minut żeby smaki się wymieszały

ENGLISH VERSION 

Pumpkin stew

⦁ 1 medium pumpkin cut into pieces and roasted in the oven
⦁ 8 cherry tomatoes halved
⦁ 6 yellow and red baby peppers, unseeded and halved
⦁ 100 grams of green peas
⦁ 100 grams of green soya beans
⦁ 1 onion finely choped
⦁ 3 cloves of crushed garlic
⦁ 1 tsp of ground cumin
⦁ 1 tsp spoon of ground smoked pepper
⦁ salt, pepper
⦁ 1/2 pumpkin canned puree
⦁ 200 ml double cream

In a large pan heat the oil, add the chopped onion and saute for 5 minutes. Add the peppers. Saute with onion for about 10 min. Add diced pumpkin and spices. Mix well. Add the cherry tomatoes and cook for another 5 minutes. Then add green peas and green soy beans. Add the pumpkin puree and if necessary a little stock or water but be careful and do not let it burn. Simmer for about 30 minutes. At the end, add the cream and simmer for a few minutes to blend the flavours.