Proste ciasto z czerwoną porzeczką. Prosciej się naprawde nie da. Cztery składniki, 5 minut ubijania i można wstawiać ciasto do piekarnika. Maślane, delikatne ciasto połączone z kwaskową porzeczką. Smakiem trochę mi przypomina lemon curd, ze względu na połaczenie masła i kwaskowatych owoców. Ciasto na duży plus. Niedorgie, szybie w przygotowaniu i BARDZO smaczne.
Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Składniki / Ingredients:
- 400 g czerwonej porzeczki plus kilka gałązek do dekoracji
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy
- 2 łyżki brązowego cukru
Sposób wykonania / Instructions:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i cynamon i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
- Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto i wyłozyć owocami. Na owoce wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła, które posypać brązowym cukrem.
- Piec przez 40 minut- 1 godzinę do suchego patyczka.



