Proste ciasto ze śliwkami Ekspresowe ciasto z kilku składników poleca się do kawy. Kilka minut mieszania i można wkładać do piekarnika. Maślany posmak i kwaskowe śliwki. Jest prosto i pysznie.
Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Składniki / Ingredients:
- 400 g śliwek węgierek bez pestki (pokrojonych w grubsze plastry)
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy
- 2 łyżki brązowego cukru
Sposób wykonania / Instructions:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
- Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto i wyłozyć owocami. Na owoce wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła, które posypać brązowym cukrem.
- Piec przez 40 minut- 1 godzinę do suchego patyczka.


