Ciasta Uncategorized

Prosty placek budyniowy z jabłkami nadziewanymi powidłami.

Szybko, prosto, tanio i efektownie, dzięki dodatkowi powideł śliwkowych. Bardzo smaczne ciasto z jabłkami nadziewanymi powidłami. Po domowemu, jak u babci podczas mojego dzieciństwa.

Składniki
⦁ 200 g masła
⦁ 200 g drobnego cukru do wypieków
⦁ 4 duże jajka
⦁ skórka otarta z 1 niedużej cytryny
⦁ 200 g mąki pszennej
⦁ 60 g budyniu waniliowego bez cukru (proszku budyniowego)
⦁ 2 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, budyń w proszku (lub skrobię ziemniaczaną), proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny i utrzeć. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

Dodatkowo
⦁ 6 jabłek
⦁ słoik powideł śliwkowych
Jabłka obrać ze skóry. Wydrążyć środek. Do tortownicy przelać ciasto, wyrównać. W ciasto w niewielkich odstępach powciskać wydrążone jabłka. Wgłębienia jabłek uzupełnić powidłami śliwkowymi. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Udekorować cukrem pudrem.

P1013163.JPG

P1013146.JPG