Przegrzebki z sosem pomidorowym. Domowy sos z winnych, dojrzałych pomidorków koktajlowych. Pomidorki duszone na maśle z czosnkiem a potem zblendowane. Trochę cos pomiędzy gęstym sosem a zupą krem. Ja podałam z kuskusem, bo został z obiadu, z dnia poprzedniego ale jadłam też z grznkami z masłem i też było fajnie.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Składniki / Ingredients:
Na sos pomidorowy
- 400 g świeżych (dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi)
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- oliwa
- po szczypcie soli (pieprzu oraz cukru)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Na przegrzebki
- 10 szt przegrzebków
- klarowane masło
- sól do smaku
Sposób wykonania / Instructions:
Na sos pomidorowy
- Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec zblendować na gładką masę
Na przegrzebki
- Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i podawac z sosem pomidorowym
- Ja podałam dodatkowo kuskusz pomidorami, ale mozna również zjeśc z grzankami z masłem



