Śniadanie Drugie dania Uncategorized

Ptysie podawane z łososiem

 

 

Dobre jako śniadanie. Dobre jako przekąska. Ładnie się prezentuje i jest smaczne . Czego chcieć więcej ? Może tylko żeby mniej zabawy było przy robieniu ciasta ptysiowego i mniej zmywania po robieniu ciasta garów

Składniki na ciasto:

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka

W garnku zagotować wodę z masłem . Do gotującej  się wody wsypać mąkę pszenną. Energicznie mieszać, nie dopuścić do przypalenia masy . Gotowe ciasto powinno mieć  szklisty wygląd i odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Jajka dodawać partiami. Pojedynczo. Za każdym razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.

Na blachę wysmarowaną masłem wycisąć okrągłe kształty

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na pół

Dodatkowo

  • Sałata
  • Awokado
  • Wędzony łosoś
  • Rzodkiewka
  • Ser philadelphia

Każdego ptysia posmarować serkiem philadelphia. Nałożyć sałatę, plastry awokado, wędzonego łososia i rzodkiewkę

P1014680.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA