Ciasta

Ptysie z nadzieniem z owoców leśnych

Nie często robię ptysie, bo jest przy nich troche zabawy. Tak mnie jednak naszła ochota na ptysie,  że nie było wybacz i trzeba było robić. Ptysie z nadzieniem z owoców leśnych, z dodatkiem kremu jagodowego i jagód to świetna propozycja na letni deser. 

Na ciasto ptysiowe:

Składniki na ciasto:
⦁ 250 ml wody
⦁ 125 g masła
⦁ 1 szklanka mąki pszennej
⦁ 4 jajka
W garnku zagotować wodę z masłem . Do gotującej się wody wsypać mąkę pszenną. Energicznie mieszać, nie dopuścić do przypalenia masy . Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Jajka dodawać partiami. Pojedynczo. Za każdym razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blachę wysmarowaną masłem wycisąć okrągłe kształty
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na pół

Na krem z owoców leśnych

⦁ śmietana kremówka 36 %
⦁ 2 łyzki cukru kryształ
⦁ cukier puder opcjonalnie
⦁ 1000 gram owoców leśnych mrożonych

Mrożone owoce leśne i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować na gładką masę. Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem . Owocowe purre połączyć z ubitą śmietaną. Kremem nadziac ptysie. U mnie dodatkowo ptysie wzbogacone jagodowym kremem ( curd).

Dodatkowo
⦁ jagody
⦁ jagodowy curd ( niekoniecznie )