Śniadanie Przystawki

Ptysie z pastą awokado

Ptysie z pastą awokado zrobiłam  bo zostało mi za dużo ptysiowego ciasta. Część poszła na ptysie z nadzieniem z owoców leśnych, a to co pozostało, żeby nie wyrzucać , wykorzystałam  do wytrawnych ptysi. Fajna przekąska ze zdrowa pastą. Można tez podawać na śniadanie, jako alternatywę dla kanapek. 

Na ciasto ptysiowe:

⦁ 250 ml wody
⦁ 125 g masła
⦁ 1 szklanka mąki pszennej
⦁ 4 jajka
W garnku zagotować wodę z masłem . Do gotującej się wody wsypać mąkę pszenną. Energicznie mieszać, nie dopuścić do przypalenia masy . Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Jajka dodawać partiami. Pojedynczo. Za każdym razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blachę wysmarowaną masłem wycisnąć okrągłe kształty
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na pół,

Na pastę awokado

Składniki:
⦁ 3 awokado
⦁ 1/2 szklanki orzeszków Pini
⦁ ząbek czosnku
⦁ pół pęczka natki pietruszki
⦁ pół pęczka szczypiorku
⦁ 200 gram sera feta
W blenderze umieścić orzeszki Pini , dodać czosnek, natkę, szczypiorek i rozdrobnić.
Dodać awokado i ser feta. Wszystkie składniki wymieszać dobrze widelcem. Powstałą masą smarować ptysie.