Drugie dania

Pulpeciki w sosie dyniowym

Pulpeciki w sosie dyniowym. Soczyste pulpeciki z mięsa wieprzowego, z dodatkiem pasty tagine. Pulpeciki podane z pikantnym sosem dyniowym, kuskusem perłowym i obłędną sałatką z pieczonej papryki i buraka.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos dyniowy

  • 300 ml bulionu
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 400 ml dyniowego puree
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka pomidorowego puree
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 posiekanej papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry

Na pulpeciki

  • 1/2 kg mięsa mielonego, np. szynka wieprzowa
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • około 1/4 szklanki zimnego bulionu
  • 2 łyżki pasty tagine
  • mąka do obtoczenia
  • do podsmażenia smalec lub masło klarowane lub olej

Na sałatkę z buraka

  • Składniki
  • 4 ugotowane buraki pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3 czerwone papryki przekrojone na pół, bez pestek
  • olej zwykły
  • 10 pomidorków koktajlowych pokrojone w ćwiartki
  • 4 suszone pomidory z zalewy pokrojone
  • 10 dag posiekanych orzechów pekan
  • 1/2 pęczka koperku posiekanego
  • 1/2 pęczka poszatkowanej świeżej pietruszki
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
  • pestki z 1 owocu granatu

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos dyniowy

  • Na patelni podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać bulion i razem chwilę podusić. Dodać dyniowe puree i mleko kokosowe. Dorzucić przyprawę curry i gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut
  • Następnie zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem

Na pulpeciki

  • Na patelni z gorącym olejem podsmażyć cebulkę.
  • Do większej miski włożyć zmielone mięso, podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz, czosnek, płatki owsiane i pastę tagine. Wszystko dobrze wymieszać.
  • W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać na raty bulionu i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze pulpety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, wtedy kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite.
  • Uformować mięsne kulki, obtoczyć w mące i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 15 minut.

Na sałatkę z buraka

  • Buraki pokroić w cienkie plastry. Przyprawić czosnkiem, czarnuszką i solą. Zalać miodem, octem i połową oliwy. Posypać cynamonem. Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Papryki posmarować olejem, doprawić solą o piec przez ok 20-30 min. Po wystudzeniu ściągnąć skórę i pokroić na kawałki.
  • W misce wymieszać orzechy pekan i pomidory świeże i suszone. Polać resztką oliwy.
  • Buraki odcedzić z marynaty i dodać do pomidorów z orzechami. Dorzucić koper i natkę. Dodać paprykę, pestki granatu i cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.