Pulpeciki w sosie dyniowym. Soczyste pulpeciki z mięsa wieprzowego, z dodatkiem pasty tagine. Pulpeciki podane z pikantnym sosem dyniowym, kuskusem perłowym i obłędną sałatką z pieczonej papryki i buraka.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Składniki / Ingredients:
Na sos dyniowy
- 300 ml bulionu
- 150 ml mleka kokosowego
- 400 ml dyniowego puree
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka pomidorowego puree
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 posiekanej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
Na pulpeciki
- 1/2 kg mięsa mielonego, np. szynka wieprzowa
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- około 1/4 szklanki zimnego bulionu
- 2 łyżki pasty tagine
- mąka do obtoczenia
- do podsmażenia smalec lub masło klarowane lub olej
Na sałatkę z buraka
- Składniki
- 4 ugotowane buraki pokrojone w cienkie plasterki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- sól i pieprz
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3 czerwone papryki przekrojone na pół, bez pestek
- olej zwykły
- 10 pomidorków koktajlowych pokrojone w ćwiartki
- 4 suszone pomidory z zalewy pokrojone
- 10 dag posiekanych orzechów pekan
- 1/2 pęczka koperku posiekanego
- 1/2 pęczka poszatkowanej świeżej pietruszki
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- pestki z 1 owocu granatu
Sposób wykonania / Instructions:
Na sos dyniowy
- Na patelni podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać bulion i razem chwilę podusić. Dodać dyniowe puree i mleko kokosowe. Dorzucić przyprawę curry i gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut
- Następnie zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem
Na pulpeciki
- Na patelni z gorącym olejem podsmażyć cebulkę.
- Do większej miski włożyć zmielone mięso, podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz, czosnek, płatki owsiane i pastę tagine. Wszystko dobrze wymieszać.
- W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać na raty bulionu i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze pulpety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, wtedy kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite.
- Uformować mięsne kulki, obtoczyć w mące i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 15 minut.
Na sałatkę z buraka
- Buraki pokroić w cienkie plastry. Przyprawić czosnkiem, czarnuszką i solą. Zalać miodem, octem i połową oliwy. Posypać cynamonem. Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Papryki posmarować olejem, doprawić solą o piec przez ok 20-30 min. Po wystudzeniu ściągnąć skórę i pokroić na kawałki.
- W misce wymieszać orzechy pekan i pomidory świeże i suszone. Polać resztką oliwy.
- Buraki odcedzić z marynaty i dodać do pomidorów z orzechami. Dorzucić koper i natkę. Dodać paprykę, pestki granatu i cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.


