Przepis znalazłam w jednej z gazet kulinarnych „ Moje gotowanie „ . Oczywiście nie obyło się bez modyfikacji . Tam pulpety były w bulionie , z makaronem soba . U mnie z wędzoną piersią z kurczaka .
Składniki
Na pulpety
- 100 gram świeżego szpinaku
- 350 gram ugotowanej kaszy jaglanej ( Można też wykorzystać kuskus )
- 1 łyżka przyprawy curry
- 3 łyżko otrąb owsianych
- 2 jajka
- Sól , pieprz
- 500 ml warzywnego bulionu
Szpinak opłukać ,osuszyć i posiekać .Wymieszać z ugotowną kaszą lub kuskusem . Dodać curry, jajka , otręby .Doprawić solą i pieprzem do smaku . Wyrobić do smaku i uformować pulpety . Gotować w warzywnym bulionie ok 5 minut . Odcedzić
Sałatka z buraka
- 1 burak
- 1 marchew
- 3 figi
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1/4 pora (zielona część )
- Pieprz
Buraka obrać i upiec w piekarniku . Tu gdzie mieszkam mam pewne udogodnienie bo buraki są sprzedawane ugotowane w opakowaniu . Marchew umyć i ugotować . Upieczonego lub ugotowanego buraka i marchew pokroić w grubszą kostkę . Dodać czerwoną cebulę pokrojoną w plasterki . Dodać pokrojonego pora i figi podzielone na połówki lub ćwiartki . Polać sosem malinowym
Sos malinowy do warzyw
- 200g malin mrożonych
- 100ml czerwonego wina
- 40g miodu
- 50g masła
- Ocet balsamiczny do smaku
- Opcjonalnie brązowy cukier
Miód skarmelizować na patelni, dodać maliny i czerwone wino. Gotować ok 5 minut (opcjonalnie można dodać octu balsamicznego i troszkę cukru – aby wzbogacić smak) Przetrzeć przez sitko i dodać masło .Powstałym sosem polać sałatkę
Dodatkowo
- Wędzona pierś z kurczaka
Pulpety podawać z wędzoną piersią z kurczaka i sałatką z buraków