Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Pulpety curry z kaszą jaglaną i szpinakiem z grilowaną , wędzoną piersią z kurczaka i sałatką z buraków

Przepis znalazłam w jednej z gazet kulinarnych „ Moje gotowanie „ . Oczywiście nie obyło się bez modyfikacji . Tam pulpety były w bulionie , z makaronem soba . U mnie z wędzoną piersią z kurczaka .
Składniki
Na pulpety

  • 100 gram świeżego szpinaku
  • 350 gram ugotowanej kaszy jaglanej ( Można też wykorzystać kuskus )
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 3 łyżko otrąb owsianych
  • 2 jajka
  • Sól , pieprz
  • 500 ml warzywnego bulionu

Szpinak opłukać ,osuszyć i posiekać .Wymieszać  z ugotowną kaszą lub kuskusem . Dodać curry, jajka , otręby .Doprawić solą i pieprzem do smaku . Wyrobić do smaku i uformować pulpety . Gotować w warzywnym bulionie ok 5 minut . Odcedzić
Sałatka z buraka

  • 1 burak
  • 1 marchew
  • 3 figi
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1/4 pora (zielona część )
  • Pieprz

Buraka obrać i upiec w piekarniku . Tu gdzie mieszkam  mam pewne udogodnienie bo buraki są sprzedawane ugotowane w opakowaniu . Marchew umyć i ugotować . Upieczonego lub ugotowanego buraka i marchew pokroić w grubszą kostkę . Dodać czerwoną cebulę pokrojoną w plasterki . Dodać pokrojonego pora i figi podzielone  na połówki lub ćwiartki . Polać sosem malinowym
Sos malinowy  do warzyw

  • 200g malin mrożonych
  • 100ml czerwonego wina
  • 40g miodu
  • 50g masła
  • Ocet balsamiczny do smaku
  • Opcjonalnie brązowy cukier

Miód skarmelizować na patelni, dodać  maliny i czerwone wino. Gotować ok  5 minut (opcjonalnie można dodać octu balsamicznego i troszkę cukru – aby wzbogacić smak) Przetrzeć  przez sitko i dodać masło  .Powstałym sosem polać sałatkę
Dodatkowo

  • Wędzona pierś z kurczaka

Pulpety podawać z wędzoną piersią z kurczaka i sałatką z buraków
P1013427.JPG
P1013426.JPG