Drugie dania

Pulpety w sosie buraczkowym

Pulpety w sosie buraczkowym. Pulpety wieprzowe w sosie burakowym z dodatkiem chrzanu, dal dodanaia charakterności. Sos jest bardzo kremowy i przyjemny w smaku. Dodatkowo ziemniaki hasselback.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos buraczkowy

  • 150 ml słodkiej smietanki do sosów
  • ok 100 g ugotowanego buraka
  • 300 ml soku z buraka
  • sól (pieprz)
  • 2 łyżeczki chrzanu (ostrego)

Na pulpety

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (szynka wieprzowa)
  • 3 łyzki płatków gryczanych
  • 4 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę i podduszona na maśle

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos buraczkowy

  • Wszystkie składniki umieścic w blenderze i zmiksowac na gładką masę.

Na pulpety

  • Mięso mielone umieśćić w większej misce. Dodac odciśnietą bułkę. Dodać przyprawy i czosnek, dobrze wymieszać. Dokładnie wyrobić ręką, następnie uformować nieduże pulpeciki.
  • Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażać z 2 stron pulpeciki na złoty kolor. Pulpety przełożyć do sosu pomidorowego i dusic razem około 20 min
  • Sos przelać do głebokiej patelni, wrzucić pulpety i dusić razem kilkanaście minut