Drugie dania

Pulpety w sosie grzybowym

Pulpety w sosie grzybowym. Pulpety z mięsa wieprzowego w aromatycznym sosie grzybowym. Sos powstał z połączenia suszonych i świezych grzybów, dodatku wina i smietanki.

Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • Pulpety w sosie grzybowym

Na pulpety

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (szynka wieprzowa)
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 4 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Na sos grzybowy

  • 100 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
  • 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyzki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 100 ml gęstej śmietanki do sosów
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina

Sposób wykonania / Instructions:

Na pulpety

  • Mięso mielone umieścić w większej misce. Dodać odciśnietą bułkę. Dodać przyprawy i czosnek, dobrze wymieszać. Dokładnie wyrobić ręką, następnie uformować nieduże pulpeciki.
  • Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażać z 2 stron pulpeciki na złoty kolor.

Na sos grzybowy

  • Na oleju z masłem podsmazyć cebulę. Dodać pieczarki i czosnek, chwilę razem dusić, co chwilę mieszając. Wlać wino. Dusić do odparowania wina.
  • Następnie dodać suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, doprawić solą oraz pieprzem gotować do miękkości grzybów.Na koniec dodać śmietankę, wymieszać. Wrzucić pulpety do sosu grzybowego i dusic razem około 15 min