Pulpety w sosie musztardowym. Pulpety z mięsa wieprzowego duszone w sosie z dodatkiem charakternej musztardy. Sos jest wyrazisty i fajnie smakuje z mięsnymi pulpetami. Bardzo dobrze takie pulpety smakują z ziemniaczanym puree.
Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Składniki / Ingredients:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego (szynka wieprzowa)
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 4 łyżki mleka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 200 g pieczarek pokrojonych w grubsze paski
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- natka pietruszki
Sposób wykonania / Instructions:
- Mięso mielone umieśćić w większej misce. Dodac odciśnietą bułkę. Dodać przyprawy i czosnek, dobrze wymieszać. Dokładnie wyrobić ręką, następnie uformować nieduże pulpeciki.
- Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażać z 2 stron pulpeciki na złoty kolor. Dodać sos sojowy i bulion. Zagotować. Dodać musztardę i delikatnie wymieszać. Przykryć, zmniejszyć trochę ogień i gotować przez około 25 minut
- Na osobną patelnię włożyć łyżkę masła, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż się zrumienią. Dodać do pulpetów. Następnie wlać smietankę i dusić do momentu zredukowania sosu



