Drugie dania Uncategorized

Pulpety w sosie pomidorowym podawane z warzywnym spaghetti – Meatballs in tomato sauce served with vegetable spaghetti ( English version below )

Składniki na pulpety

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
  • Świeża  natka pietruszki
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • ½ łyżeczka  kurkumy
  •  ¼ łyżeczka kolendry
  • Szczypta pieprzu
  • 1  jajko
  • sól, pieprz, oliwa extra vergine oraz opcjonalnie mąka do obtoczenia

 

  • 1 puszka pomidorów lub 600 g świeżych pomidorów
  • szklanka listków bazylii

 

  • Ugotowaną kaszę pęczak i natkę pietruszki zblendować.  . Dodać pokrojoną w kostkę cebulę wcześniej zeszkloną na oliwie  razem z pokrojonym czosnkiem.
  • Dodać mielone mięso i połączyć z przyprawami .Wymieszać z resztą składników. Dodać  jajko .
  • Z masy mięsnej formować małe kulki. Na patelni podgrzać 1-2 łyżki oliwy i obsmażyć pulpeciki z każdej strony na złoty kolor.
  • W garnku umieścić  pomidory (świeże obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i sok z komór, miąższ pokroić w kosteczkę). Doprawić przyprawami prowansalskimi , solą i pieprzem . Gotować przez kilka minut , następnie zmiksować blenderem z bazylią. Jeśli sos jest za rzadki gotować dłużej do odparowania płynu

 

 

Składniki na warzywne spaghetti

  • 1 marchew
  • 1 cukinia (ok. 300 g)

 

  • Marchew obrać, cukinię umyć. Z cukinii odkroić  końce Zagotować osoloną wodę w garnku , dodać odrobinę cukru . Warzywa “obrać” obieraczką do julienne

julienne.jpg

  • W pierwszej kolejności do wrzątku wrzucić marchewkę i gotować ją przez minutę.Potem  dodać cukinię i po kilku sekundach odcedzić. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą.
  • Pulpety dodać do sosu z pomidorów i bazylii .Pogotować przez kilka minut , żeby mięso przeszło smakiem sosu

 

ENGLISH VERSION

Meatballs in tomato sauce served with vegetable spaghetti

Ingredients for meatballs

• 1/2 cup of cooked pearl barley
• Fresh parsley
• 1 onion
• 1 clove of garlic
• 300 g minced pork
• ½ teaspoon turmeric
• ¼ teaspoon coriander
• A pinch of pepper
• 1 egg
• salt, pepper, extra virgin olive oil and flour optional- for dusting

• 1 can of tomatoes or 600 g fresh tomatoes
• 1 cup basil leaves

Blend together cooked peral barley and parsley. Add the diced onion previously lightly fried in olive oil with chopped garlic.
• Add minced meat and spices and combine with the rest of the ingredients. Add the egg.
• Shape into little balls, around the size of a Gobstopper. In a frying pan, heat 1-2 tablespoons of olive oil and fry the meatballs on each side until golden brown.
Place tomatoes in a saucepan (if you using fresh, peel them and cut into quarters, remove all seeds and juice chambers, cut flesh cut into cubes). Season with Provencal spices, salt and pepper. Boil for a few minutes, then blend it with the basil. If the sauce is too thin cook it for a little longer to allow for the liquid to evaporate.

Ingredients for vegetable spaghetti
• 1 carrot
• 1 zucchini/courgette (approx. 300 g)

• Peel the carrot and wash zucchini. Use a julienne vegetable peeler to make vegetable spaghetti.Run vegetable peeler down length of zucchini, shaving off long ribbons, stopping when you reach the part with seeds. Turn zucchini over and continue ‘peeling’ until all the zucchini is in long strips; discard seeds. Slice the zucchini ribbons into thinner strips resembling spaghetti. Run vegetable peeler down length of the carrot, shaving off long ribbons
• Place carrot strings in boiling salted water with a little sugar and cook it for 1 minute, then add the zucchini and after a few seconds drain.
Season with salt and pepper, drizzle with olive oil.

Once browned, add the meatballs to the tomato sauce, stir carefully, and braise gently until flavours from the souce get through.

P8.jpg

Pulpety 2.jpg

Pulpety 1.jpg

źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/cielecina/pulpeciki_w_sosie_pomidorowym/przepis.html