Drugie dania

Pulpety z łososia w sosie czosnkowo pietruszkowym

Pulpety z łososia w sosie czosnkowo pietruszkowym. Ja to z ajedzeniem ryby to na bakier, dlatego zawsze muszę tak ją sobie podac, żeby to zjeść. W takiej formie jak najbardziej. Tak przygotowana ryba w postaci pysznych pulpecików do mnie jak najbardziej przemawia. Pulpeciki w aromatycznym sosie, podane z prażoną kaszą gryczaną.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • Na pulpety
  • 500 g płatów z łososia
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl płatków owsianych
  • ½ szklanki siekanego koperku
  • sól i pieprz od smaku
  • olej

Na sos

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • sok z cytryny
  • 4 ząbki czosnku przecisniete przez praskę
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • garść naci pietruszki drobno posiekanej

Sposób wykonania / Instructions:

Na pulpety

  • Rybę opłukać, wytrzec papierowym ręcznikiem. Zmielic bez skóry bez skóry w maszynce do mielenia mięsa. Następnie zmielić cebulę
  • W misce połączyć łososia, jajko, płatki owsiane i cebulę. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym lub białym oraz posiekanym koperkiem. Wyrobic masę rybną. Wstawic do lodówki na 30 minut
  • Następnie uformowac pulpeciki i delikatnie obtaczyć w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem

Na sos

  • Cebulę zeszklic na oleju. Dodac śmietane i sok z cytryny. Doprawić sola i pieprzem. Dodac czosnek i pietruszkę. Zagotowac. Na koniec dodać pulpety