Drugie dania

Dyniowe curry podawane z dorszem

Dyniowe curry podawane z dorszem. Pikantne, aromatyczne curry z dodatkiem delikatnej dyni podawane z rybą. W curry lubię ten dodatek przypraw, które czynią je niepowtarzalnym. Danie nieskomplikowane do przyrządzenia i dodatkowo bardzo smaczne.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na curry

  • 1 puszka czarnej fasoli w zalewie
  • 100 gr zielonej fasoli soi
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 200 gr dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka startego imbiru
  • ½ łyżki startego czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu, kuminu, kurkumy, cynamonu, kolendry, słodkiej i ostrej papryki
  • 8 pomidorów koktajlowych obranych ze skórki
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 puszka pomidorów
  • 150 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra

Na dorsza

  • 4 filety z dorsza
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Sposób wykonania / Instructions:

Na curry

  • W garnku na małej ilości oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą, startym imbirem i czosnkiem .Mieszać od czasu do czasu. Smażyć do zrumienienia.
  • Dodać przyprawy i chwilę razem podsmażyć. Podlewać odrobiną wody gdyby składniki zaczęły przywierać do dna garnka. Dorzucić pokrojoną w kostkę dynię. Dusić kilka minut. Dodać pomidory koktajlowe przekrojone na pół.
  • Wlać passatę pomidorowa i pomidory z puszki, posolić i gotować przez ok. 7 minut co chwilę mieszając. Dodać czarną fasole i zieloną fasolę soi. Dolać 1/4 szklanki wrzącej wody i zagotować. Gotować przez ok. 20 – 30 minut bez przykrycia na umiarkowanym ogniu, co chwilę zamieszać.
  • Mleko kokosowe roztrzepać w misce z kilkoma łyżkami ciepłej wody dolewając kilka łyżek wywaru z potrawy i ponownie wymieszać. Wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować dalej całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez kilkanaście minut aż sos się zagęści od czasu do czasu mieszając.

Na dorsza

  • Umyte i osuszone na ręczniku papierowym filety doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć dorsza i smażyć na złoty kolor po ok. 5 minut, z każdej strony.
  • Dorsza podawać z curry. U mnie dodatkowo karmelizowane papryki.