Potrawka z dyni, Mamy teraz sezon na dynię. Aż grzechem by było nie wykorzystać tego smacznego warzywa. Gęsta, rozgrzewająca potrawka z papryką, zielonym groszkiem i pomidorami, Potrawka podana z dorszem. Świetna propozycja na chłodniejsze dni.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Składniki / Ingredients:
- 1 mała dynia pokrojona w kostkę i pieczona w piekarniku
- 8 pomidorów koktajlowych
- 6 małych papryk na pół
- 100 gramów zielonego groszku
- 100 gramów zielona fasola soi
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- sól (pieprz)
- 1/2 puszki dyniowego puree
- 200 ml śmietanki do sosów
Sposób wykonania / Instructions:
- Na oliwie podsmażyć zeszklić cebulę pokrojona w kostkę. Dodać papryki, oczyszczone z gniazd nasiennych i przekrojone na pół. Dusic ok 10 min. Dodać dynie i przyprawy. Wymieszać. Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pól. Poduscic kolejne 5 minut. Następnie dodać zielony groszek i zielona fasolę soi. Dodać dyniowe pure i w razie konieczności odrobinę bulionu lub wody, żeby się nie przypaliło. Dusić razem ok 30 min. pod koniec dodać śmietankę i dusić jeszcze kilka minut żeby smaki się wymieszały