Pyszne pieczone ziemniaczki


Pyszne pieczone ziemniaki chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku są świetnym dodatkiem do obiadu. Ziemniaki królują na naszych stołach i przygotowywane są na wiele sposobów. Aromatycznie ziemniaki z piekarnika można zestawić zarówno z daniami mięsnymi, jak i wegetariańskimi. To rewelacyjne dopełnienie rodzinnego obiadu, które posmakuje wszystkim domownikom. Kremowe, delikatne i aromatyczne warzywa są chętnie zjadane także przez tych najmłodszych.

Wyśmienite zapiekane ziemniaki są bardziej chrupiące, jeżeli wcześniej obgotujemy je w wodzie z dodatkiem sody. Czemu tak się dzieje? Soda oddziałuje na pH wody i ją alkalizuje. Przez to, zewnętrzna warstwa kartofli staje się jeszcze bardziej krucha. Wysoka jakość pyr zagwarantuje nam uzyskanie wyśmienitego dania. Poniżej przedstawiamy przepis na wyśmienite ziemniaki pieczone w piekarniku, który cieszy się ogromną popularnością. To polski smak, do którego chętnie wracamy, zarówno latem, jak i zimą.

Nie dorównują oczywiście warzywom pieczonymi w ognisku, aczkolwiek i tak są wyśmienitym dodatkiem do dań, jak i smakują doskonale same. A więc jak upiec ziemniaki w piekarniku, aby był chrupiące, a jednocześnie rozpływały się w ustach?

Przepis na ziemniaki opiekane- składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

Chrupiące ziemniaki z piekarnika- przygotowanie

1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy, po czym osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je w ćwiartki czy też mniejsze kawałki, to zależy od naszych preferencji.

2. W garnku gotujemy 2 litry wody z łyżeczką soli oraz łyżeczką sody, a także dwoma ząbkami pokrojonego wcześniej czosnku. Pokrojone ziemniaki wkładamy do garnka, kiedy woda zacznie wrzeć, po czym gotujemy kartofle przez około 5- 10 minut w zależności od wielkości ziemniaków.

3. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i włączamy opcję góra-dół.

4. Delikatnie podgotowane warzywa odcedzamy, po czym przekładamy do miski.

5. Teraz mieszamy ze sobą w szklance oliwę, czosnek granulowany i paprykę słodką. Dodajemy także mąkę ziemniaczaną, która nada ziemniakom maksymalnej chrupkości. Przygotowaną mieszanką polewamy ziemniaki i mieszamy, a następnie wykładamy kartofle na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Doprawiamy danie solą i pieprzem.

6. Ziemniaki pieczemy przez około 40-50 minut, aż będą cudownie rumiane. Po tym czasie wyjmujemy je i posypujemy natką pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy solę i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Pieczone ziemniaki z piekarnika- o czym musimy pamiętać?

Pamiętajmy, że ziemniaki same w sobie są dosyć mdłe. Aby zachwycały swoim aromatem i wyjątkowym smakiem, muszą być one właściwie doprawione. Nie oszczędzajmy więc na przyprawach. Jeśli chcemy upiec je w piekarniku, wcześnie dobrze doprawy solem, pieprzem, a także innymi wyrazistymi przyprawami. Do doprawiania ziemniaków sprawdzi się przede wszystkim czosnek, kminek i wędzona papryka. Możemy też sięgnąć po mieszankę ziół prowansalskich czy tymianek. Uważajmy także na to, aby nigdy nie podawać surowych ziemniaków, które mogłyby nam zaszkodzić! Podczas pieczenia kontrolujmy stan ziemniaków, po poprzez nakłuwanie ich widelcem. Pamiętajmy, że czas pieczenia podawany jest jedynie orientacyjne i zależy w dużej mierze od tego, na jak grube plastry pokroimy warzywa. Możemy oczywiście zrobić także pieczone ziemniaki bez gotowania, aczkolwiek to wydłuży ich czas pieczenia.

Pieczone ziemniaki- ciekawostki

Ziemniak został odkryty w 1536 roku przez Hiszpanów, podczas podboju Peru. Kartofle są czwartym warzywem, jeśli chodzi o wielkość upraw na całym świecie. Wyprzedza je tylko pszenica, ryż i kukurydza. Warzywo to składa się w 80 procentach z wody i w 20 z pozostałych substancji. Znanych jest aż ok. 500 metod przygotowania kartofli. Ziemniak jest też pierwszą rośliną, która zaczęła być hodowana w kosmosie. Cenną częścią ziemniaka jest jego skórka, gdyż zawiera ona w sobie sporą ilość błonnika.

Pyszne pieczone ziemniaki- sposób podania

Pieczone ziemniaki mogą być jedynie dodatkiem do jakiegoś dania, jak i stanowić samodzielną potrawę. Będą one rewelacyjnym dodatkiem do wszelakiej maści mięs i ryb. Można je dołączyć do żeberek, kurczaka, indyka, karkówki z grilla, pulpetów, mielonych, czy golonki w kapuście. Często takie ziemniaki podaje się również z hamburgerami. Ziemniaki znajdują wszechstronne zastosowanie. Mogą one stać się również elementem sałatek na zimno, jak i ciepło. Są też uwielbiane w wersji solo, a więc jedynie ze smacznym sosem i przyprawami. Świetnie do ich pasuje zwłaszcza sos czosnkowy, śmietankowy, pomidorowy czy też majonez, jak i ketchup. Można je też posypać startym serem, polać masłem czy śmietaną. Do ziemniaków pasuje wiele ziół, a często podawane są z koperkiem.

Ziemniaki są bezsprzecznym królem polskich stołów i najczęściej wybieranym dodatkiem do obiadu. To bardzo wartościowe warzywo zawierające w sobie sporo witamin, błonnika i mikroelementów. Pieczone ziemniaki są łatwe w wykonaniu, a ponadto bardzo pyszne.