Drugie dania

Quiche z papryką i kozim serem

Quiche z papryką i kozim serem. Kruche ciasto wypełnione nadzieniem z koziego sera, jajek i śmietanki i wykończone karmelizowanymi paprykami. Świetnie nadaje się na przekąskę lub na danie obiadowe. Polecam

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • Quiche z papryką
  • Na okrągłą formę do tart o średnicy 24 cm

Na kruche ciasto

  • 250 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 5 g soli
  • 50 ml wody

Na nadzienie

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki (80 ml śmietanki kremowej 30 %)
  • 40 g startego sera parmezan
  • 1 łyżka listków świeżego świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 200 g sera koziego pokruszonego
  • 250 gram małych papryk (wcześniej skarmelizowanych)

Sposób wykonania / Instructions:

Na kruche ciasto

  • Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać groch lub kaszę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut, po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec kolejne 5-10 minut. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy

Na nadzienie

  • Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietankę i starty na tarce ser parmezan , pokruszony kozi ser, tymianek i szczypiorek .
  • Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć połówki papryk.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut, do czasu aż masa będzie zastygnięta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA