Na okrągłą formę do tart o średnicy 24 cm
Składniki
- 250 g mąki pszennej lub krupczatki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 5 g soli
- 50 ml wody
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać groch lub kaszę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut, po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec kolejne 5-10 minut. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy
- 4 jajka
- 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
- 40 g startego sera parmezan
- 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 200 g sera koziego w roladzie, pokruszonego
- 4 świeże dojrzałe figi
- do posmarowania fig: 1 łyżka miodu + 1 łyżka oliwy
Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietankę i starty na tarce ser parmezan , tymianek, szczypiorek .
Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć połówki fig rozcięciem do góry (spód można przyciąć aby figa równo leżała i nie wystawała ponad tartę) oraz pokrojony w plastry ser kozi . Połówki fig posmarować mieszanką miodu i oliwy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut, do czasu aż masa będzie zastygnięta.
U mnie quiche podane z sałatką z ogórka , fig , winogron , oliwek i młodej fasoli soji
Źródło inspiracji