Ciasta

Rabarbarowy krem ( curd )

Rabarbarowy krem ( curd ) to kolejna odsłona kremu na bazie masła, cukru i żółtek oraz puree owocowego.  Taki krem jest świetnym dodatkiem do ciast, deserów. Równie świetnie wyjada się go bezpośrednio łyżeczką ze słoika. Ten rabarbarowy ma przyjemny kwaskowy smak. W tle wyczuwalna jest charakterystyczna, maślana nuta. Odkąd odkryłam cytrynowy krem ( lemon curd), eksperymentuje z różnymi owocami i tworzę w swojej kuchni kolejne kremy.   

 

⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 2 cytryny
⦁ rabarbar w puszce- 2 sztuki ( 540 gram jedna sztuka )

Rabarbar odcedzić z soku na sitku. Zblendować na gładką masę.
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać rabarbarowe puree.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno- rabarbarową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .