Ciasta

Sernik z malinami i migdałową kruszonką

Sernik z malinami i migdałową kruszonką. Kremowy, słodki sernik z kwaskowymi malinami. Sernik robiony bez spodu ale za to z obłędną, migdałową kruszonką.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 13 hrs 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kruszonkę

  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g migdałów (rozdrobnionych tłuczkiem)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 g masła (roztopionego)
  • W miseczce umieścić mąkę (migdały, cukier i sól. Wlac rozpuszczone masło. Mokrą masę połaczyć z sypkimi składnikami do powstania kruszonki)

Na masę serową:

  • 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 250 ml kwaśniej śmietany
  • 4 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 1/2 opakowania budyniu smietankowego lub waniliowego

Dodatkowo

  • 750 gramów świeżych malin

Sposób wykonania / Instructions:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
  • Masę serową przelać fo tortownicy. Na wierzch wysypac maliny i lekko wcisnąć w masę serową. Na maliny wysypać migdałową kruszonkę. Piec w temperaturze 150 C przez około 60-90 minut. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Najlepiej wystudzony sernik wsatwic na noc do lodówki.