Ciasta

Rolada malinowa

Rolada malinowa. Biszkoptowa rolada z nadzieniem z bitej śmietany i malinowego kremu ( curd) ze świeżymi malinami. Słodko, kremowo, kwaskowo i pysznie.

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 3 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Malinowy krem ( można zrobić dzień wcześniej )

    Na malinowy curd

    • 10 żółtek
    • 250 gr drobnego cukru
    • 200 gr miękkiego masła
    • 2 cytryny
    • 700 gr mrożonych malin (mogą być świeże)

    Na ciasto

    • 9 jaj żółtka i białka osobno
    • 270 g mąki tortowej
    • 270 g drobnego cukru

    Na krem

    • 300 ml śmietany kremówki
    • 2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo

    • 350 g świeżych malin

    Sposób wykonania / Instructions:

    Na ciasto

    • 9 jaj żółtka i białka osobno
    • 270 g mąki tortowej
    • 270 g drobnego cukru

    Na krem

    • 300 ml śmietany kremówki
    • 2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo

    • 350 g świeżych malin

    Malinowy krem

    • Mrożone maliny umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować maliny na gładką masę.(W razie konieczności przetrzec przez sitko )
    • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać malinowe pure.
    • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno malinową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
    • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu

    Na ciasto

    • W dużej misie umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Wystudzić

    Na krem śmietanowy

    • Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu

    Na roladę

    • Wierzch rolady nasączyć ananasowym sokiem. Posmarować bitą śmietaną i na wierzchu malinowym kremem, posypać malinami. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem