Drugie dania Uncategorized

Ratatouille podawane z wieprzowina i ryżem

Lubie jak na talerzu jest dużo warzyw. Lubie jak te warzywa są aromatyczne , lekko chrupkie i w dużej ilości smacznego pomidorowego sosu , który świetnie się komponuje z ryżem . Bakłażan za którym nie przepadam zastąpiłam karczochami 

  • 2 zielone cukinie
  • 2 żółte cukinie
  • 3 papryki mix kolorów
  • 200 gram karchochów z puszki
  • 6 łyżek oliwy
  • 500 gram świeżych pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 gram pomidorów w puszce
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich lub tymianku
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • pół pęczka bazylii

Cukinie pokroić na grubsze 1-2 cm plasterki .

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Usunąć szypułki .Usunąć gniazda nasienne, pozostawiając  sam miąższ i zgromadzony sok.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cukinię i smażyć aż się zrumieni, przez około 2 minuty  z każdej strony. Przełożyć ją łyżką cedzakową do większego garnka.

Na tę samą patelni na łyżce oliwy obsmażyć paprykę (oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną na paski ). Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty. Dodać do garnka z cukinią.Dorzucić odsączone karczochy z puszki

Na patelnię wlać kolejną łyżkę oliwy i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz rozgniecione na desce (płaską stroną szerokiego noża) ząbki czosnku. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut aż cebula będzie szklista.

Dodać pomidory wraz z sokiem, zioła prowansalskie lub tymianek oraz 2 łyżki natki pietruszki. Smażyć przez ok. 10 minut. Następnie przełożyć zawartość patelni do garnka z warzywami i zagotować. Dorzucić pomidory z puszki Delikatnie przemieszać, przykryć garnek pokrywą i gotować przez ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale ciągle jędrne. W czasie gotowania 2-3 razy warzywa delikatnie przemieszać.Gotować aż płyn trochę odparuje i potrawa zgęstnieje

Odstawić z ognia i wymieszać z resztą natki i bazylia . Doprawić danie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać.

Podawać według uznania. U mnie z wieprzowina i ryżem

P1016384.JPG

P1016382.JPG

źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/przepis/ratatouille