Drugie dania

Pierogi z pastą z kurczaka

Pierogi z pastą z kurczaka. Jakis czas temu robiłam pastę z kurczaka. Oczywiście musiałam zrobic dla całej armii, jakżeby inaczej 😉 Nadmiar postanowiłam wykorzystać do pierogów, żeby pastę podac w nowej odsłonie. To był bardzoo dobry pomysł. Ciasto pierogowe świetnie smakują z pikantną pastą z kurczaka.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 55 mins
Czas gotowania / Cook time: 50 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Pasta z kurczaka

  • Składniki
  • 2 ugotowane udka z kurczaka (z rosołu, bez kości i bez chrząstek)
  • 200 g serka philadelphia
  • 10 połówek pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyzki pasty tagine
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego

Na ciasto pierogowe

  • 260 g mąki
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g masła

Sposób wykonania / Instructions:

Pasta z kurczaka

  • Cebulę podsmażyć na oleju. W misie blendera umieścic cebulę, mięso, pomidory suszone, ser i pastę tagine. Doprawić do smaku. Zmiksować na kremową konsystencję.

Na ciasto pierogowe

  • Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i masło. Wymieszać . Dodać wodę i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na bok żeby poleżało.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek . Z ciasta szklanką wyciąć koła. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Dodatkowo: podsmazona cebulka lub boczek do okraszenia