Drugie dania

Pierogi z białą kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z białą kaszą gryczaną i twarogiem. Jakiś czas temu robiłam pastę z kaszy gryczanej na kanapki. Tak bardzo mi zasmakowała, że postanowiłam wykorzystać ja jako nadzienie do pierogów. Uważam że to nadzienie świetnie się tutaj sprawdza i bardzo smakuje w połączeniu z ciastem pierogowym. Takie pierogi dodatkowo okraszone podsmażonym boczkiem to rozkosz dla podniebienia. 

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 50 mins
30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na farsz :

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej białej
  • 200 gramów twarogu
  • sól i czarny pieprz
  • kmin mielony
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

Na ciasto pierogowe

  • 260 g mąki
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g masła

Sposób wykonania / Instructions:

Na farsz

  • Ugotować kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskii brązowy cukier . Podsmażyć przez kilka minut. Usunąć ziarna przypraw i liść laurowy.
  • Do kaszy gryczanej dodać tymianek, majeranek, świeżą natkę pietruszki i kmin oraz twaróg przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać jabłko podsmażone z cebulą. Dokładnie wymieszać.

Na ciasto pierogowe

  • Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i masło. Wymieszać . Dodać wodę i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na bok żeby poleżało.

Na pierogi

  • Ciasto rozwałkować na cienki placek . Z ciasta szklanką wyciąć koła. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.