Drugie dania Dania mięsne Pierogi Uncategorized

Ravioli z wątróbką , dynią i pomarańczą podawane z marchewką , soczewicą i pieczarkami

 

Ostatnimi czasy szukam nowych smaków … Pierogi robiłam już w różnych wariacjach. Z takim nadzieniem spotkałam się po raz pierwszy i mi mowę odjęło . Kiedy mówię , że mi mowę odjęło to jest wielkie coś … bo mnie się rzadko buzia zamyka . Jestem tym dzieckiem maltretowanym na stołówkach szkolnych wątróbką i to wspomnienie wraca do mnie w najczarniejszych koszmarach . Ale gdyby w takiej formie podawano mi wątróbkę za dzieciaka to ja bym ich całowała po rękach i prosiła o jeszcze . Niesamowite połączenie wątróbki z dyniowym pure i kwaskowatą pomarańczą zamknięte w ravioli .

 

 

Składniki

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki mąka do podsypywania,
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soliFARSZ:
  • 25 dag wątróbki wieprzowej
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa,
  • chili w proszku ,
  • sól, pieprz,

Dodatkowo

  • kilka sztuk małych  marchewek  wcześniej ugotowane ale dente
  • 100 gram soczewicy z puszki
  • 6 sztuk pieczarek
  • sól
  • kurkuma
  • tymianek
  • pesto

Wykonanie

Ciasto na ravioli

Wszystkie składniki mieszamy, stopniowo dolewamy wodę ponieważ ilość wody zależy od wielkości jajka, wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i nie przylegać do ręki. Gotowe zawijamy w folię i odstawiamy żeby sobie poleżakowało, wtedy mąka zabierze zbędną wilgoć.

Farsz

Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie już ładnie rumiana dodajemy pokrojony boczek, wątróbkę .  Smażymy aż mięso zmięknie. Na koniec dodajemy dynię i startą skórkę z umytej i wyparzonej pomarańczy . Smażymy chwilę aby smaki  się połączyły. Dodajemy świeży rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek oray paprykę chilli . Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie blenderem miksujemy wszystko na gładką masę.

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na grubość 1-2 mm. Wykrawamy kółka .Na jednej części wykładamy po łyżeczce farszu, a dookoła niego pędzelkiem lub palcem smarujemy delikatnie odrobiną wody co ułatwi sklejanie posypanego mąką  ciasta. Drugim kawałkiem ciasta przykrywamy pierwszy i delikatnie sklejamy ciasto dookoła farszu. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników.

Na patelni rozpuszczamy  masło .Smażymy pieczarki , dodajemy wcześniej ugotowaną marchewkę , soczewicę , ciecierzycę .Doprawiamy  solą , tymiankiem i kurkumą

Pierogi podajemy z wcześniej przygotowanymi warzywami , pesto i koperkiem

Źródło inspiracji

http://estragoniinneziolka.blogspot.co.uk/2012/12/ravioli-z-watrobka-dynia-i-nuta.html

P9110065.JPG

P9110091 a.jpg

P9110074.JPG