Ciasta Uncategorized

Red velvet cake z sernikiem na zimno

Kolejna propozycja na Walentynki . Bardzo wilgotne ciasto red velvet w połączeniu z kremowym sernikiem na zimno , z dodatkiem białej czekolady . Zainspirowałam się przepisem ze strony Moje Wypieki . Tam sernik jest pieczony w kąpieli wodnej .  Ja postanowiłam zmodyfikować przepis pod swoje kubki smakowe . Nadal jest smacznie . Bardzo mi odpowiada ta kompozycja kolorystyczna . Idealna propozycja na święto zakochanych.
Ciasto red velvet najlepiej upiec dzień wcześniej . Na wystudzone ciasto będzie wylewana tężejąca masa serowa , która musi być wylana niedługo po jej przygotowaniu .
Składniki na ciasto Red Velvet:

  • 2 szkl mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 3/4 szklanki maślanki (lub jogurtu naturalnego )
  • 2 łyżki octu
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml czerwonego barwnika w płynie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód tortownicy o o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
W osobnej  misce roztrzepać widelcem jajko .Dodać olej, maślankę lub jogurt naturlany , barwnik. Wymieszać mikserem  całość  do połączenia  składników .
Składniki suche wsypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę .Mieszając tylko w jednym kierunku.
Do małej miseczki wlać ocet, dodać sodę, wymiesza do powstania piany i szybko. wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić. Ciasto Red Velvet, wyrównać ścinając wierzch  (by było proste, bez górki), ścinki ciasta zachować i pokruszyć.Umieścić ponownie w tortownicy
Składniki na białą masę sernikową

  • 750 g sera typu Philadelphia  może być zmielony twaróg
  • 150g cukru (3/4 szklanki)
  • Sok z 1 pomarańczy lub  cytryny
  • 7 listków żelatyny
  • 200 g białej czekolady

Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem.  Wycisnąć sok z pomarańczy lub cytryny, dodać do masy
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować.
Na upieczone i ostudzone ciasto red velvet wylać tężejącą masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin . Kiedy masa stężeje wyciągnąć z tortownicy. Wierzch i boki wysmarować kremem i obsypać okruszkami. Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.
Krem z serka kremowego:

  • 170 g serka kremowego philadelphia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W misie połączyć składniki do uzyskania kremowej konsystencji
P1014341.JPG

P1014336.JPG
P1014352.JPG
P1014387.JPG
Źródło inspiracji
http://www.mojewypieki.com/post/bialo—czerwony-sernik-z-red-velvet-cake